návrat zpět

Najděte si recept

Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
Reklama

Linecké těsto: Upečte z něj křehké vánoční cukroví i výborné koláče

Linecké cukroví Terezie Kašparovské
Autor: Marek Kučera Linecké cukroví Terezie Kašparovské
Linecké těsto patří do kategorie křehkých těst, do kterých se nepřidává žádné kypřidlo a která jsou křehká díky poměru suchých složek a másla. U nás se z tohoto těsta připravuje hlavně linecké cukroví, které je páteřním druhem snad na každé sváteční tabuli. Skvělé jsou ale i různé koláče s korpusem z lineckého těsta.
01. 10. 2019

Základní poučkou při výrobě lineckého těsta je pravidlo 3 : 2 : 1, tedy poměr mouky, másla a cukru, respektive 300 g hladké mouky, 200 g másla a 100 g cukru, které doplňuje 1 žloutek, díky kterému je těsto opravdu vláčné. Tento základ jde různým způsobem doladit, například citronovou kůrou nebo kakaem, a připravit z něj různé druhy cukroví, sušenek nebo korpusů pro koláče.

Zajímavé jsou i variace na linecké těsto bez cukru, běžně se používají pro základ slaných koláčů, ale i pro přípravu "cukroví" bez cukru.

Naučte se připravit dokonalé linecké těsto podle našich receptů:

Reklama