Těsto
- polohrubá mouka 240 g
- kypřicí prášek do pečiva 1 lžička
- máslo 140 g
- moučkový cukr 70 g
- sůl 1 špetka
- pomerančová kůra (nebo citronová) z 1 pomeranče
- žloutek 1 ks
Náplň
- měkký tvaroh 200 g
- vejce 1 ks
- vanilkový cukr 1/2 sáčku
- mandlová esence pár kapek
- moučkový cukr 60 g
- strouhanka (dle potřeby)
Sníh
- vejce 2–3 ks
- moučkový cukr 50 g
- citronová kůra (nebo pomerančová)
- polohrubá mouka 50 g
- vanilkový cukr (na poprášení)
Postup přípravy
- Mouku a kypřicí prášek promíchejte v míse, rozdrobte studené máslo, přidejte cukr, sůl, kůru a promíchejte. Přidejte žloutek a rychle vypracujte tuhé těsto, které nechte asi 30 minut odpočívat v chladu.
- Troubu předehřejte na 170 °C. Těsto rozválejte, vyložte jím koláčovou formu a vytlačte okraje. Dno těsta propíchejte vidličkou. Korpus vložte do trouby a pečte asi 10 až 15 minut, až lehce zezlátne.
- Mezitím z tvarohu, vejce, cukru a esence utřete náplň. Korpus rovnoměrně posypte trochou strouhanky a rozetřete na něj náplň. Znovu vložte do trouby a pečte asi 10 minut.
- Oddělte bílky od žloutků. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh a zlehka do něj zašlehejte žloutky, cukr, trochu kůry a mouku. Teplotu trouby snižte na 150 °C. Vzniklé těstíčko nalijte na tvarohovou náplň a koláč pečte ještě 15 až 20 minut, až sníh zpevní a zrůžoví.
- Krájejte na řezy a před podáváním poprašte vanilkovým cukrem.
Vyzkoušejte také sněhové pavlovy podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Letní mini Pavlova s čerstvým ovocem