Těsto:
- hladká mouka 500 g
- voda 250 ml
- olej 80 ml
- sůl 1 lžička
- anglická slanina (plátková) 100 g
Postup přípravy:
- Na začátku v malé misce smíchejte rozdrobené droždí s cukrem, moukou a vodou. Na teplém místě kvásek nechte vzejít (trvá to zhruba 15 minut).
- Mezitím slaninu pokrájejte na menší kousky, na pánvi osmahněte a poté ji nechte vychladnout.
- Do mísy dejte mouku, vodu, olej, sůl, vzešlý kvásek a připravenou slaninu a vše zpracujte v těsto. Mísu s těstem přikryjte utěrkou a na teplém místě nechte těsto nakynout. Trvá to zhruba 1–1,5 hodiny.
- V misce smíchejte změklé máslo a rozmačkaný česnek. Vykynuté těsto dejte na vál a lehce propracujte. Poté vyválejte na plát velikosti 20×30 cm. Těsto dejte do pekáče vymazaného máslem a nožem nebo jinou pomůckou těsto rozkrojte na čtyři pruhy podél a na šest pruhů na šířku.
- Vznikne nám 24 buchtiček, které potřete změklým máslem s česnekem a na teplém místě nechte kynout 20 minut. Mezitím troubu předehřejte na 180 °C. Buchtičky pečte 20–25 minut. Po upečení nechte vychladnout a trhejte na jednotlivé kousky.
Chcete si upéct další domácí pečivo? Zkuste focacciu podle videoreceptu:
Kompletní recept najdete ZDE: Focaccia
Nebo tu máme další slané buchty nebo trhací chleby: