Těsto
- hladká mouka 480 g
- sušené droždí (instantní ) 8 g
- cukr krupice 15 g
- olivový olej 1 plná lžíce
- voda (vlažná) 120 ml
- mléko (vlažné ) 120 ml
- sůl špetka
Náplň
- máslo ( pokojové teploty) 120 g
- česnek 2 větší stroužky
- bylinky (čerstvě nasekané bylinky) 2 hrsti
- mozzarella 200 g
- sůl 1/2 lžičky
Na posypání před pečením
- parmazán (hrst parmazánu a třeba i piniové oříšky)
Postup přípravy
- Do mísy si dejte vlažné mléko spolu s vlažnou vodou, přisypte droždí, cukr, olivový olej – vše promíchejte a nechte pod čistou a suchou utěrkou 5 minut odpočívat.
- Po 5 minutách přidejte mouku se solí a nechte hníst pomocí hnětacího háku 6–8 minut na vyšší střední rychlost (já mám na mixéru rychlost 1–6 a hnětu ze začátku na stupeň 5 a poslední 2 minuty na stupeň 4).
- Těsto nesmí lepit a musí být hezky hladké. Pokud by se těsto nechtělo spojit, přilejte mezi 30–50 ml vody během jeho hnětení.
- Po uhnětení těsto přikryjte čistou, suchou utěrkou a nechte na teplém místě kynout 90 minut.
- Připravte si náplň na trhací chlebík. 120 g másla si dejte do větší misky, přidejte prolisovaný česnek, sůl a vše prošlehávejte alepoň 4 minuty, aby bylo máslo hezky nadýchané.
- K máslu přimíchejte čerstvě nasekané bylinky podle chuti, promíchejte a dejte stranou. Mozzarellu nechte okapat a poté ji nastrouhejte na hrubém struhadle.
- Po vykynutí si nachystejte chlebíčkovou formu o velikosti cca 12 × 26 cm (pokud máte o trochu větší, nic se neděje, těsto v ní pak ještě hezky dokyne) a vyložte ji pečicím papírem.
- Na lehce pomoučené pracovní ploše těsto rozdělte na dvě části. Těsto vyválejte na čtverec, který bude mít cca 30 × 30 cm, pomažte ho půlkou vyšlehaného másla a posypejte půlkou nastrouhané mozzarelly.
- Těsto nožem nakrájejte na 3 stejně dlouhé pásy, které dejte na sebe a znovu pokrájejte na 3 stejně velké čtverce (rozměr by měl mít cca 10 × 10 cm). Ty pak vedle sebe naskládejte do připravené chlebíčkové formy. Druhou část těsta připravte úplně stejně.
- Takto připravený chlebíček posypejte parmazánem, případně i piniovými oříšky, přikryjte ho suchou a čistou utěrkou a nechte 40 minut ještě dokynout.
- Po vykynutí dejte chlebíček do trouby rozpálené na 190 °C a pečte 45–50 minut. Po 30 minutách přikryjte vršek chlebíčku alobalem, aby se nepřipekl.
- Po upečení nechte chlebíček asi 5 minut odpočinout a poté ho pomocí pečicího papíru vytáhněte z formy a s chutí se do něj pusťte.
Trhací chléb s bylinkami a sýrem 2 Zdroj: Máma peče doma