Trhací chléb s bylinkami a sýrem

Moje hodnocení
14x

Skvělý a krásně nadýchaný chléb, který si prostě musíte dopřát ještě teplý. Ideálně ho opravdu postupně trhejte, přece jen je k tomu určený. Výborný je samotný, respektive jako chuťovka třeba k vínu nebo i pivu.

1 porce
120 minut

Těsto

Náplň

Na posypání před pečením

  • parmazán (hrst parmazánu a třeba i piniové oříšky)

Postup přípravy

  1. Do mísy si dejte vlažné mléko spolu s vlažnou vodou, přisypte droždí, cukr, olivový olej – vše promíchejte a nechte pod čistou a suchou utěrkou 5 minut odpočívat.
  2. Po 5 minutách přidejte mouku se solí a nechte hníst pomocí hnětacího háku 6–8 minut na vyšší střední rychlost (já mám na mixéru rychlost 1–6 a hnětu ze začátku na stupeň 5 a poslední 2 minuty na stupeň 4).
  3. Těsto nesmí lepit a musí být hezky hladké. Pokud by se těsto nechtělo spojit, přilejte mezi 30–50 ml vody během jeho hnětení.
  4. Po uhnětení těsto přikryjte čistou, suchou utěrkou a nechte na teplém místě kynout 90 minut.
  5. Připravte si náplň na trhací chlebík. 120 g másla si dejte do větší misky, přidejte prolisovaný česnek, sůl a vše prošlehávejte alepoň 4 minuty, aby bylo máslo hezky nadýchané.
  6. K máslu přimíchejte čerstvě nasekané bylinky podle chuti, promíchejte a dejte stranou. Mozzarellu nechte okapat a poté ji nastrouhejte na hrubém struhadle.
  7. Po vykynutí si nachystejte chlebíčkovou formu o velikosti cca 12 × 26 cm (pokud máte o trochu větší, nic se neděje, těsto v ní pak ještě hezky dokyne) a vyložte ji pečicím papírem.
  8. Na lehce pomoučené pracovní ploše těsto rozdělte na dvě části. Těsto vyválejte na čtverec, který bude mít cca 30 × 30 cm, pomažte ho půlkou vyšlehaného másla a posypejte půlkou nastrouhané mozzarelly.
  9. Těsto nožem nakrájejte na 3 stejně dlouhé pásy, které dejte na sebe a znovu pokrájejte na 3 stejně velké čtverce (rozměr by měl mít cca 10 × 10 cm). Ty pak vedle sebe naskládejte do připravené chlebíčkové formy. Druhou část těsta připravte úplně stejně.
  10. Takto připravený chlebíček posypejte parmazánem, případně i piniovými oříšky, přikryjte ho suchou a čistou utěrkou a nechte 40 minut ještě dokynout.
  11. Po vykynutí dejte chlebíček do trouby rozpálené na 190 °C a pečte 45–50 minut. Po 30 minutách přikryjte vršek chlebíčku alobalem, aby se nepřipekl.
  12. Po upečení nechte chlebíček asi 5 minut odpočinout a poté ho pomocí pečicího papíru vytáhněte z formy a s chutí se do něj pusťte.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Máma peče doma

Barbora Gorecká Máma peče doma

Blogerka Bára Gorecká pečuje v práci o pacienty a doma o dva syny a manžela. Rozmazluje je především dezerty, moučníky a dorty všeho druhu, které od roku 2016 zveřejňuje na svém blogu Máma peče doma. Po kuchařce Moje nejsladší vzpomínky vytvořila další knihu plnou laskomin – Sladce. Sladké recepty ze všech koutů světa rozdělila do sedmi kapitol a neomezuje se pouze na pečené dobroty. Najdete tu i hity poslední doby jako citronový krém, dulce de leche, domácí nutellu či slaný karamel. Z nabídky 83 pochoutek si vybere opravdu každý, ale pustit se na sladkou jízdu kolem světa s průvodkyní Bárou už chce pořádnou chuť na sladké.

mamapecedoma.com


Přečtěte si také

Recepty