Trhací chléb s bylinkami a sýrem
Zdroj: Máma peče doma
Trhací chléb s bylinkami a sýrem
Zdroj:
Máma peče doma
Skvělý a krásně nadýchaný chléb, který si prostě musíte dopřát ještě teplý. Ideálně ho opravdu postupně trhejte, přece jen je k tomu určený. Výborný je samotný, respektive jako chuťovka třeba k vínu nebo i pivu.
Na posypání před pečením
-
parmazán
(hrst parmazánu a třeba i piniové oříšky)
Postup přípravy
-
Do mísy si dejte vlažné mléko spolu s vlažnou vodou, přisypte droždí, cukr, olivový olej – vše promíchejte a nechte pod čistou a suchou utěrkou 5 minut odpočívat.
-
Po 5 minutách přidejte mouku se solí a nechte hníst pomocí hnětacího háku 6–8 minut na vyšší střední rychlost (já mám na mixéru rychlost 1–6 a hnětu ze začátku na stupeň 5 a poslední 2 minuty na stupeň 4).
-
Těsto nesmí lepit a musí být hezky hladké. Pokud by se těsto nechtělo spojit, přilejte mezi 30–50 ml vody během jeho hnětení.
-
Po uhnětení těsto přikryjte čistou, suchou utěrkou a nechte na teplém místě kynout 90 minut.
-
Připravte si náplň na trhací chlebík. 120 g másla si dejte do větší misky, přidejte prolisovaný česnek, sůl a vše prošlehávejte alepoň 4 minuty, aby bylo máslo hezky nadýchané.
-
K máslu přimíchejte čerstvě nasekané bylinky podle chuti, promíchejte a dejte stranou. Mozzarellu nechte okapat a poté ji nastrouhejte na hrubém struhadle.
-
Po vykynutí si nachystejte chlebíčkovou formu o velikosti cca 12 × 26 cm (pokud máte o trochu větší, nic se neděje, těsto v ní pak ještě hezky dokyne) a vyložte ji pečicím papírem.
-
Na lehce pomoučené pracovní ploše těsto rozdělte na dvě části. Těsto vyválejte na čtverec, který bude mít cca 30 × 30 cm, pomažte ho půlkou vyšlehaného másla a posypejte půlkou nastrouhané mozzarelly.
-
Těsto nožem nakrájejte na 3 stejně dlouhé pásy, které dejte na sebe a znovu pokrájejte na 3 stejně velké čtverce (rozměr by měl mít cca 10 × 10 cm). Ty pak vedle sebe naskládejte do připravené chlebíčkové formy. Druhou část těsta připravte úplně stejně.
-
Takto připravený chlebíček posypejte parmazánem, případně i piniovými oříšky, přikryjte ho suchou a čistou utěrkou a nechte 40 minut ještě dokynout.
-
Po vykynutí dejte chlebíček do trouby rozpálené na 190 °C a pečte 45–50 minut. Po 30 minutách přikryjte vršek chlebíčku alobalem, aby se nepřipekl.
-
Po upečení nechte chlebíček asi 5 minut odpočinout a poté ho pomocí pečicího papíru vytáhněte z formy a s chutí se do něj pusťte.
Trhací chléb s bylinkami a sýrem 2
Zdroj: Máma peče doma
Trhací chléb s bylinkami a sýrem 2
Zdroj:
Máma peče doma