návrat zpět

Najděte si recept

Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím

Kynuté trhací buchty s náplní z medvědího česneku

do 1,5 hodiny
Kynuté trhací buchty s náplní z medvědího česneku
Autor: archiv Hera Kynuté trhací buchty s náplní z medvědího česneku
Skvělé buchty z kynutého bramborového těsta s výraznou náplní skvěle doplní oblíbené pomazánky nebo saláty, hodí se i jako příloha ke grilovanému masu. S náplní si můžete vyhrát, až skončí sezona medvědího česneku, použijte třeba špenát nebo čerstvé bylinky.
Reklama

Suroviny

Těsto:

Reklama

Postup

  1. Brambory oloupejte, nakrájejte na malé kousky a dejte vařit do neosolené vody. Vařte je úplně doměkka. Po uvaření si uchovejte 100 ml horké vody z brambor a zbytek sceďte.
  2. Brambory nechte trochu vychladnout a rozmixujte najemno. Vodu z brambor nechte chvíli vychladnout, až bude jen trochu vlažná. Dejte do ní cukr a rozdrobte droždí. Až se na povrchu udělají bubliny, je kvásek hotový.
  3. Do mísy dejte rozmixované brambory, 150 g mouky a kvásek s vodou z brambor. Promíchejte a nechte dvacet minut kynout. Poté přidejte vejce, zbytek mouky, sůl a měkké máslo nebo heru. Vypracujte měkké, nelepivé těsto. Může se stát, že těsto bude trochu lepit. Potom použijte více mouky.
  4. Nechte kynout hodinu na teplém místě pod utěrkou. Ke konci kynutí si připravte náplň.
  5. Medvědí česnek nasekejte nadrobno. Čedar nastrouhejte najemno. Šalotku nakrájejte na drobné kousky. Rozpusťte si máslo nebo heru.
  6. Vykynuté těsto dejte na pomoučený vál a rozválejte na obdélník o velikosti cca 35 x 45 cm. Ten potřete rozpuštěným tukem. Posypejte medvědím česnekem, šalotkou a nastrouhaným čedarem. Podélně rozpulte obdelník na dvě části. Každou smotejte do rolády, směrem ke středu, tedy k vytvořenému řezu. Z každé rolády krájejte kousky široké asi 6 cm.
  7. Připravenou kulatou formu vymažte kouskem tuku. Každý kousek odkrojený z rolády pěkně začistěte. A to tak, jako když děláte plněné Honzovy buchty. Uzavřete těstem obě řezné strany. Vzniknou vám hezké bochánky. Ty ze všech stran potřete rozpuštěným máslem nebo herou, která vám zbyla z potírání těsta.
  8. Skládejte bochánky do kulaté formy, pěkně jeden vedle druhého. Až jsou všechny na místě, potřete povrch zbylým rozpuštěným tukem. Pečte asi 25 minut v troubě vyhřáté na 200 °C.
Reklama

Kynuté trhací buchty s náplní z medvědího česneku  Foto: Kynuté trhací buchty s náplní z medvědího česneku podávejte samotné nebo s oblíbenou pomazánkou či salátem; foto: archiv Hera

K buchtám vyzkoušejte třeba tento vajíčkový salát, který je také dochucený medvědím česnekem :)

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama