Těsto
- brambory 300 g
- polohrubá mouka 600 g
- Vejce 2 ks
- čerstvé droždí 1 kostka (42 g)
- cukr moučka 1 lžíce
- máslo nebo Hera máslová příchuť 50 g
- Sůl 1 lžička
Náplň
- nadrobno nasekaný medvědí česnek 1–2 hrnky
- Čedar 150 g
- Šalotka 1 ks
- máslo nebo Hera máslová příchuť 50 g
Odkaz
Medvědí česnek
Jarní bylinka s výraznou štiplavou chutí a nezaměnitelnou vůní česneku má široké využití v kuchyni. Ve speciálu najdete recepty i užitečné informace!
Postup přípravy
- Brambory oloupejte, nakrájejte na malé kousky a dejte vařit do neosolené vody. Vařte je úplně doměkka. Po uvaření si uchovejte 100 ml horké vody z brambor a zbytek sceďte.
- Brambory nechte trochu vychladnout a rozmixujte najemno. Vodu z brambor nechte chvíli vychladnout, až bude jen trochu vlažná. Dejte do ní cukr a rozdrobte droždí. Až se na povrchu udělají bubliny, je kvásek hotový.
- Do mísy dejte rozmixované brambory, 150 g mouky a kvásek s vodou z brambor. Promíchejte a nechte dvacet minut kynout. Poté přidejte vejce, zbytek mouky, sůl a měkké máslo nebo heru. Vypracujte měkké, nelepivé těsto. Může se stát, že těsto bude trochu lepit. Potom použijte více mouky.
- Nechte kynout hodinu na teplém místě pod utěrkou. Ke konci kynutí si připravte náplň.
- Medvědí česnek nasekejte nadrobno. Čedar nastrouhejte najemno. Šalotku nakrájejte na drobné kousky. Rozpusťte si máslo nebo heru.
- Vykynuté těsto dejte na pomoučený vál a rozválejte na obdélník o velikosti cca 35 x 45 cm. Ten potřete rozpuštěným tukem. Posypejte medvědím česnekem, šalotkou a nastrouhaným čedarem. Podélně rozpulte obdelník na dvě části. Každou smotejte do rolády, směrem ke středu, tedy k vytvořenému řezu. Z každé rolády krájejte kousky široké asi 6 cm.
- Připravenou kulatou formu vymažte kouskem tuku. Každý kousek odkrojený z rolády pěkně začistěte. A to tak, jako když děláte plněné Honzovy buchty. Uzavřete těstem obě řezné strany. Vzniknou vám hezké bochánky. Ty ze všech stran potřete rozpuštěným máslem nebo herou, která vám zbyla z potírání těsta.
- Skládejte bochánky do kulaté formy, pěkně jeden vedle druhého. Až jsou všechny na místě, potřete povrch zbylým rozpuštěným tukem. Pečte asi 25 minut v troubě vyhřáté na 200 °C.