Naše domácí – recepty a návody z kopečku

Slaný trhací koláč z kynutého těsta se sýrovou náplní

Moje hodnocení
2x

Je skvělý jen tak samotný nebo s dipem z bílého jogurtu a zakysané smetany, který dochuťte solí, česnekem a čerstvými bylinkami, jako je pažitka, medvědí česnek nebo libeček.

4 porce
120 minut

Těsto

Náplň

Postup přípravy

  1. Všechny ingredience na těsto dejte do domácí pekárny a nechte vykynout. Pokud nepoužíváte pekárnu, připravte kvásek z rozdrobeného droždí, 100 ml vlažného mléka a 1 lžičky cukru a nechte vzejít. Do mísy dejte obě mouky, přidejte špetku soli, zbylé mléko, smetanu, olivový olej a vzešlý kvásek a vypracujte hladké těsto. Přikryjte utěrkou a na teplém místě nechte kynout, až těsto zdvojnásobí svůj objem.
  2. Mezitím připravte náplň – slaninu nakrájejte na kostičky, jarní cibulku na kolečka a společně orestujte v pánvi. Sundejte z ohně a vmíchejte muškátový oříšek, sůl a pepř, kysanou smetanu a strouhaný sýr.
  3. Vykynuté těsto rozdělte na dvě části a každou rozválejte na kulatou placku o průměru cca 25 cm. Jednu z placek potřete náplní, 1 cm okraje nechte nepotřený.
  4. Přiklopte druhou plackou a spojte okraje. Doprostřed položte skleničku a od ní začněte těsto krájet na 32 proužků. Každý proužek čtyřikrát otočte kolem vlastní osy jako vrtuli. Skleničku dejte pryč, vše potřete rozšlehaným žloutkem a prostředek koláče posypte semínky. Pečte v troubě předehřáté na 200 °C cca 25–30 minut dozlatova.

Vyzkoušejte také recept na nadýchanou italskou focacciu podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Naše domácí – recepty a návody z kopečku

Monika Kindlová Naše domácí – recepty a návody z kopečku

Kniha nabízí téměř 120 receptů, návodů a milých životních rad pro každodenní život i slavnostní okamžiky. Všechny fotografie jsou zachyceny u autorky doma a vyzařuje z nich díky tomu skutečná domácí pohoda a klid. V kuchařce plné domácích dobrot najdete nejen osvědčené rodinné recepty od Moniky z kopečku, ale i inspiraci, jak s lehkostí vytvářet radost ze společného jídla a domácí útulno. Užitečná knížka vyřeší každodenní problém co k večeři, poradí, co připravit na rodinnou oslavu či posezení s přáteli, pokud se vám přejedly jednohubky a chlebíčky, jak si osladit každý měsíc sezónními recepty, a nabídne i pravé domácí dobroty – od sýrů, přes marmelády až po už téměř legendární těsto na pizzu.

Vydalo nakladatelství Smart Press.


Přečtěte si také

Recepty