Těsto
- droždí 15 g
- mléko 200 ml
- cukr krupice 1 lžička
- celozrnná mouka (pšeničná) 50 g
- hladká mouka 250 g
- zakysaná smetana 1 lžička
- olivový olej 4 lžíce
- sůl 1 lžička
- žloutek (na potření) 1 ks
Náplň
- slanina 150 g
- muškátový oříšek
- zakysaná smetana 5 vrchovatých lžic
- sýr (strouhaný parmazán, gouda nebo čedar) 150 g
- slunečnicová semínka (nebo sezamová, dýňová, lněná...) 1 hrst
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
Postup přípravy
- Všechny ingredience na těsto dejte do domácí pekárny a nechte vykynout. Pokud nepoužíváte pekárnu, připravte kvásek z rozdrobeného droždí, 100 ml vlažného mléka a 1 lžičky cukru a nechte vzejít. Do mísy dejte obě mouky, přidejte špetku soli, zbylé mléko, smetanu, olivový olej a vzešlý kvásek a vypracujte hladké těsto. Přikryjte utěrkou a na teplém místě nechte kynout, až těsto zdvojnásobí svůj objem.
- Mezitím připravte náplň – slaninu nakrájejte na kostičky, jarní cibulku na kolečka a společně orestujte v pánvi. Sundejte z ohně a vmíchejte muškátový oříšek, sůl a pepř, kysanou smetanu a strouhaný sýr.
- Vykynuté těsto rozdělte na dvě části a každou rozválejte na kulatou placku o průměru cca 25 cm. Jednu z placek potřete náplní, 1 cm okraje nechte nepotřený.
- Přiklopte druhou plackou a spojte okraje. Doprostřed položte skleničku a od ní začněte těsto krájet na 32 proužků. Každý proužek čtyřikrát otočte kolem vlastní osy jako vrtuli. Skleničku dejte pryč, vše potřete rozšlehaným žloutkem a prostředek koláče posypte semínky. Pečte v troubě předehřáté na 200 °C cca 25–30 minut dozlatova.
Slaný trhací koláč z kynutého těsta se sýrovou náplní Zdroj: Naše domácí – recepty a návody z kopečku
Vyzkoušejte také recept na nadýchanou italskou focacciu podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE