Bible sladkého pečení

Dvoučokoládové sušenky oriolky

Moje hodnocení
3x

Nevšední název je poctou grafikovi Richardu Oriolovi, s kterým autorka receptů dlouho spolupracovala a který je miloval. Mají intenzivní čokoládovou chuť a chutnají výborně samotné i naplněné čokoládovo-ořechovým máslovým krémem.

34 porcí
120 minut

Těsto

Krém

Postup přípravy

  1. Troubu předehřejte na 160 °C, plechy vyložte pečicím papírem. Ořechy rovnoměrně rozprostřete na plech a pečte je v rozehřáté troubě 7 minut, až začnou lehce tmavnout, ale nespálí se. Vysypte je na čistou utěrku, zabalte a poválejte, abyste je zbavili slupek. Pak je nechte zcela vychladnout a nasekejte je nahrubo.
  2. Pokud zpracováváte těsto v robotu, nakrájejte máslo na kousky a nechte ho změknout, pokud v mixéru na smoothie, nechte ho v lednici.
  3. Příprava těsta v mixéru na smoothie: rozmixujte 50 g ořechů, oba cukry a kakao dohladka. Přidejte kostičky studeného másla a pulzy šlehejte, až se spojí s ořechovou hmotou. Přidejte mouku a pulzy ji zapracujte, až vznikne vlhká drobenka.
  4. Příprava těsta v robotu: 50 g ořechů umelte najemno. V robotu s plochým šlehačem promíchejte ořechy s kakaem a oběma cukry. Přidejte změklé máslo a šlehejte při nízké rychlosti 2–3 minuty, až směs zesvětlá a bude nadýchaná. Zašlehejte mouku, až se směs spojí.
  5. Těsto přesuňte do plastového sáčku a zmáčkněte ho dohromady, aby se spojilo. Vyklopte ho na velký kus potravinářské fólie a pomocí ní ho několikrát prohněťte, až bude hladké a kompaktní. Bochánek rozdělte na třetiny, dvě zabalte do potravinářské fólie a uložte do lednice.
  6. Do misky vsypte cukr na obalování. Troubu předehřejte na 160 °C. Z ponechaného těsta oddělte lžící 12 kousků. Z každého vyválejte v dlani kuličku o průměru 2,5 cm a klaďte ji v 5cm rozestupech na připravený plech. Dno skleničky potřete zlehka olejem, přitiskněte ji do cukru a pak jí roztlačte kuličku na plechu do placičky s důlkem o průměru asi 3,5 cm. Před každým roztlačením přitiskněte skleničku do cukru.
  7. Sušenky pečte 10 minut v předehřáté troubě, pak otočte plech a pečte je ještě 10–15 minut, až zpevní, ale zároveň budou na povrchu měkké. Vytáhněte je a nechte chladnout 2 minuty. Pak je opatrně přesuňte na mřížku vyloženou pečicím papírem a nechte zcela vychladnout.
  8. Zatímco se sušenky pečou, zpracujte stejným způsobem zbylé těsto.
  9. Máslo na krém nakrájejte na 1cm kousky a nechte změknout. Čokoládu nasekejte nahrubo a rozehřejte – v mikrovlnce nebo ve vodní lázni. Promíchejte dohladka. Po lžících přidávejte máslo a promíchávejte, až se spojí. Nakonec vmíchejte kukuřičný sirup a vanilku. Nechte stát při pokojové teplotě zhruba 1 hodinu, až krém zhoustne natolik, aby se dal natírat.
  10. Vychladlé sušenky potřete malou stěrkou či mašlovačkou krémem a posypte zbylými ořechy. Nechte přes noc při pokojové teplotě nebo 30 minut v lednici ztuhnout. Při pokojové teplotě vydrží sušenky 1 den, zmrazené 6 měsíců, bez krému 3 týdny při pokojové teplotě.

Vyzkoušejte i další recepty na výtečné sušenky

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Bible sladkého pečení

Rose Levy Beranbaum Bible sladkého pečení

Zkušená americká autorka kuchařek (mj. Bible domácího pečení) se tentokrát pustila do královské disciplíny – pečení cukroví. S neuvěřitelnou precizností popisuje každý krok, čímž vás provede všemi nečekanými nástrahami při pečení. Přečtěte si úvod o základních těstech a pak se pusťte do přípravy fantastických sušenek, perníčků, loupáčků, řezů, makronek a cukroví z celého světa.

Vydalo nakladatelství Esence.


Přečtěte si také

Recepty