Těsto
- hladká mouka 300 g
- moučkový cukr 100 g
- kakao (černé) 50 g
- máslo (změklé) 180 g
- vejce 1 ks
Krém
- měkký tvaroh (ve vaničce) 200 g
- moučkový cukr 30 g
- sušené mléko 100 g
Sladká historie
Černobílé sušenky dorazily do Čech se stoletým zpožděním. Vznikly už v roce 1912 v americké firmě Nabisco (National Biscuit Company) jako speciální vánoční sušenka k zavěšení na stromeček. Inspirovala se sušenkou Hydrox, kterou představila v roce 1908 konkurenční společnost Sunshine Biscuits Company. Její název se ještě třikrát změnil, než se ustálil na Oreo Chocolate Sandwich Cookie (Oreo čokoládová složená sušenka), nikdo jim však neřekne jinak než Oreo. A takhle dobyly svět a staly se oblíbenou součástí dortů, mléčných koktejlů, zmrzliny, školních a odpoledních svačin, doprovodů kávy i parťáky do nepohody.
Postup přípravy
- Mouku, cukr, kypřicí prášek a kakao promíchejte v míse. Máslo nakrájejte na menší kousky k sypké směsi a pomocí nože je zapracujte, až se obalí moukou. Přidejte vejce a rychle prohněťte na hladkou, nelepivou směs. V robotu můžete použít nástavec hnětací hák. Těsto zabalte do potravinářské fólie a uložte alespoň na 1 hodinu, ale lépe přes noc, do lednice.
- Odpočinuté těsto vytáhněte a nechte dojít pokojové teploty, trvá to dle délky chlazení až 45 minut. Troubu předehřejte na 190 °C, horní a dolní ohřev a připravte dva plechy.
- Těsto vyválejte mezi dvěma archy pečicího papíru na plát silný 5 mm. Vykrájejte z něj kolečka a vyskládejte je na plech vyložený pečicím papírem.
- Pečte v předehřáté troubě zhruba 15 minut, až zpevní. Upečená kolečka nechte zcela vychladnout.
- Na krém prošlehejte tvaroh s cukrem. Za stálého míchání metličkou přisypávejte sušené mléko a vymíchávejte hladký tužší krém. Dejte ho do cukrářského sáčku s větší kulatou špičkou.
- Na polovinu zchladlých koleček nastříkejte kopeček krému. Přiklopte prázdnými kolečky a nechte je alespoň 1 hodinu odpočinout v lednici.
PRIMA TIP: Černé kakao vzniká alkalizací kakaových bobů. Alkalizace je chemická úprava kakaových bobů, která zmírní jejich kyselost a hořkost, poté jsou tmavší a chutnají nasládle. Alkalizaci používá hodně velkých výrobců čokolády, protože tak dokážou z bobů podřadné kvality vyrobit chuťově obstojnou čokoládu. Boby však ztratí své přirozené zdraví prospěšné vlastnosti. Černé kakao zabarví těsto dotmava, pokud netrváte na černých sušenkách, upečte je klidně s běžným kakaem, ideálně z rodinných pražíren či čokoládoven.
Domácí Oreo sušenky s tvarohovou náplní Zdroj: Pečení Jenda báseň
Další originální recepty na sladké koláče a letní dezerty najdete v novém čísle časopisu Prima FRESH
Vyzkoušejte také recept na pravé americké cookies s čokoládou podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE