Pečení Jenda báseň

Domácí Oreo sušenky s tvarohovou náplní

Moje hodnocení
1x

Vzpomínáte na reklamu Otoč. Olízni. Omlékuj? Černobílé Oreo sušenky s krémovou náplní, které dobyly Ameriku a po sto letech i zbytek světa, si můžete jednoduše upéct doma.

30 porcí
90 minut

Těsto

Krém

Sladká historie

Černobílé sušenky dorazily do Čech se stoletým zpožděním. Vznikly už v roce 1912 v americké firmě Nabisco (National Biscuit Company) jako speciální vánoční sušenka k zavěšení na stromeček. Inspirovala se sušenkou Hydrox, kterou představila v roce 1908 konkurenční společnost Sunshine Biscuits Company. Její název se ještě třikrát změnil, než se ustálil na Oreo Chocolate Sandwich Cookie (Oreo čokoládová složená sušenka), nikdo jim však neřekne jinak než Oreo. A takhle dobyly svět a staly se oblíbenou součástí dortů, mléčných koktejlů, zmrzliny, školních a odpoledních svačin, doprovodů kávy i parťáky do nepohody.

Postup přípravy

  1. Mouku, cukr, kypřicí prášek a kakao promíchejte v míse. Máslo nakrájejte na menší kousky k sypké směsi a pomocí nože je zapracujte, až se obalí moukou. Přidejte vejce a rychle prohněťte na hladkou, nelepivou směs. V robotu můžete použít nástavec hnětací hák. Těsto zabalte do potravinářské fólie a uložte alespoň na 1 hodinu, ale lépe přes noc, do lednice.
  2. Odpočinuté těsto vytáhněte a nechte dojít pokojové teploty, trvá to dle délky chlazení až 45 minut. Troubu předehřejte na 190 °C, horní a dolní ohřev a připravte dva plechy.
  3. Těsto vyválejte mezi dvěma archy pečicího papíru na plát silný 5 mm. Vykrájejte z něj kolečka a vyskládejte je na plech vyložený pečicím papírem.
  4. Pečte v předehřáté troubě zhruba 15 minut, až zpevní. Upečená kolečka nechte zcela vychladnout.
  5. Na krém prošlehejte tvaroh s cukrem. Za stálého míchání metličkou přisypávejte sušené mléko a vymíchávejte hladký tužší krém. Dejte ho do cukrářského sáčku s větší kulatou špičkou.
  6. Na polovinu zchladlých koleček nastříkejte kopeček krému. Přiklopte prázdnými kolečky a nechte je alespoň 1 hodinu odpočinout v lednici.
PRIMA TIP: Černé kakao vzniká alkalizací kakaových bobů. Alkalizace je chemická úprava kakaových bobů, která zmírní jejich kyselost a hořkost, poté jsou tmavší a chutnají nasládle. Alkalizaci používá hodně velkých výrobců čokolády, protože tak dokážou z bobů podřadné kvality vyrobit chuťově obstojnou čokoládu. Boby však ztratí své přirozené zdraví prospěšné vlastnosti. Černé kakao zabarví těsto dotmava, pokud netrváte na černých sušenkách, upečte je klidně s běžným kakaem, ideálně z rodinných pražíren či čokoládoven.

Další originální recepty na sladké koláče a letní dezerty najdete v novém čísle časopisu Prima FRESH

Vyzkoušejte také recept na pravé americké cookies s čokoládou podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Pečení Jenda báseň

Jan Jirka Pečení Jenda báseň

Jenda Jirka se velmi rychle stal miláčkem televizních diváků pořadu Peče celá země. Získal si je svou bezprostředností, sympatickým chováním i jednoduchými, a přesto velmi dobrými a nápaditými recepty. A přesně taková je i jeho kuchařka, ostatně svědčí o tom i přesmyčka v názvu. Čtenářům, a hlavně vášnivým pekařům a pekařkám, předkládá své oblíbené recepty na klasické české moučníky i moderní dezerty a ozvláštňuje je nevšedními surovinami i kreativními nápady. Ale nebojte, všechny ingredience seženete v běžném obchodě, a tak se můžete pustit do pečení klidně hned.

Vydalo nakladatelství Albatros / XYZ.


Přečtěte si také

Recepty