Suroviny
- celozrnná špaldová mouka (hladká ) 220 g
- třtinový cukr 100 g
- kakao (holandského typu) 2 lžíce
- máslo (změklé ) 100 g
- mléko (polotučné ) 30 ml
- vejce 1 ks
- lentilky (podle chuti) 45 g
Postup přípravy
- Do větší misky vsypte mouku, promíchejte ji s kypřicím práškem, cukrem a kakaem. Rozkrájejte do ní máslo, přilijte mléko a přidejte vejce. Vypracujte hladké těsto.
- Troubu předehřejte na 190 °C. Plech vyložte pečicím papírem.
- Z těsta odkrajujte lžící stejně velké kousky (zhruba 40g) a tvarujte z nich kuličky. Vkládejte je na připravený plech a každou kuličku mírně stlačte dlaní, aby vznikla placka o výšce zhruba 5 mm. Ozdobte ji 4 lentilkami.
- Sušenky pečte v předehřáté troubě 11–12 minut, až lehce ztmavnou a zpevní. Vytáhněte a nechte zchladnout.
PRIMA TIP: Sušenky můžete zdobit podle libosti – lentilky vyměňte za nasekané ořechy, sušené ovoce, želé bonbony (v troubě se rozpustí a ztvrdnou) nebo kousky čokolády.
Kakaové sušenky z celozrnné mouky s lentilkami 2 Zdroj: Jíme zdravě Velikonoční speciál