Michaela Luňáčková

Bezlepkové kešu sušenky s čokoládou podle Yummy Paleo

Moje hodnocení
5x

Použití ořechové mouky má při pečení spoustu benefitů. Dodá sušenkám chuť, díky tuku, který ořechy přirozeně obsahují, budou sušenky křehké a v neposlední řadě budou bezlepkové, což ocení lidé, kteří se klasickým moukám vyhýbají.

12 porcí
30 minut

Suroviny

  • kešu mouka 1 a 1/2 hrnku
  • kokosová mouka 1/2 hrnku
  • jedlá soda 1 lžička
  • vejce (sůl) 1 špetka
  • vejce 1 ks
  • ghí (přepuštěné máslo) 1/4 hrnku
  • nastrouhaná kůra z 1 bio citronu
  • čerstvá šťáva z 1/2 citronu
  • vanilka (vanilkový extrakt) 1 lžička
  • med 2 lžíce
  • vysokoprocentní čokoláda (85 % a více) cca 40 g

Postup přípravy

  1. Troubu předehřejte na 180 °C. Plech vyložte pečicím papírem.
  2. V míse smíchejte kešu a kokosovou mouku. Přidejte jedlou sodu, špetku soli a směs promíchejte.
  3. V jiné hluboké misce tyčovým mixérem prošlehejte vajíčko s ghí a medem, vznikne hustší emulze. K ní přidejte také kůru a šťávu z citronu a vanilkový extrakt a prošlehejte. Přelijte směs do misky se suchými ingrediencemi a pořádně promíchejte a vytvořte kompaktní těsto.
  4. Pokrájejte čokoládu na malé kousky, které jemně vmíchejte do těsta.
  5. Těsto rozdělte na 12 stejných dílů. Přemístěte je na plech, kde z nich rukama nebo pomocí lžíce vytvarujte sušenky.
  6. Sušenky pečte cca 11 minut nebo dokud nebudou mít lehce nazlátlé okraje – raději sušenky v troubě hlídejte, abyste je nespálili. Upečené sušenky nechte zcela vychladnout na chladicí mřížce.

PRIMA TIP: Kešu mouku můžete nahradit i moukou mandlovou. Posypte sušenky před upečením solným květem – ibiškovým nebo například příchutí pomeranč & chilli.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Michaela Luňáčková

Yummy Paleo Michaela Luňáčková

Jak jíst zdravě a chutně a co je vlastně opravdu zdravé? Takové dotazy si kladla Michaela Luňáčková po narození dcery, a tak se pustila do hledání informací a zkoušení receptů. Před šesti lety spustila blog Yummy Mummy Foodie, který v roce 2019 přejmenovala na Yummy Paleo. Název, a hlavně obsah přesněji vystihuje její cestu k zdravému životnímu stylu. Své poznatky o výběru prospěšných potravin pro tělo i duši shrnuje v kuchařce Na celý život. Podtitul Kniha plná opravdového jídla a zdraví dává tušit, že se dozvíte spoustu zajímavých informací o zdraví, vlivu potravin na náš organismus a způsobech úpravy surovin. Sto receptů ukazuje lahodný způsob, jak zkusit celosvětový trend Whole30, 30denní stravování bez mouky, mléka, cukru, luštěnin, pseudoobilovin, průmyslově zpracovaných potravin a alkoholu. Program Whole30 nevznikl za účelem hubnutí, ale pro očistu těla, léčbu různých autoimunitních onemocnění, zmírnění stresu i nezdravých civilizačních návyků. Ideální váha je příjemným vedlejším efektem. Pečlivě vypěstované, lokální, sezonní potraviny (zelenina, ovoce, bio maso a zdravé tuky) a ořechy tvoří základ této lahodné kuchařky i moderního paleo stravování.

www.yummypaleo.cz


Přečtěte si také

Recepty