Suroviny
- kešu mouka 1 a 1/2 hrnku
- kokosová mouka 1/2 hrnku
- jedlá soda 1 lžička
- vejce 1 ks
- přepuštěné máslo (ghí ) 1/4 hrnku
- citronová kůra (nastrouhaná kůra z 1 bio citronu) z 1 citronu
- citronová šťáva (čerstvá ) z 1/2 citronu
- vanilkový extrakt 1 lžička
- med 2 lžíce
- čokoláda s vysokým obsahem kakaa (85 % a více) cca 40 g
- sůl (sůl) 1 špetka
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 180 °C. Plech vyložte pečicím papírem.
- V míse smíchejte kešu a kokosovou mouku. Přidejte jedlou sodu, špetku soli a směs promíchejte.
- V jiné hluboké misce tyčovým mixérem prošlehejte vajíčko s ghí a medem, vznikne hustší emulze. K ní přidejte také kůru a šťávu z citronu a vanilkový extrakt a prošlehejte. Přelijte směs do misky se suchými ingrediencemi a pořádně promíchejte a vytvořte kompaktní těsto.
- Pokrájejte čokoládu na malé kousky, které jemně vmíchejte do těsta.
- Těsto rozdělte na 12 stejných dílů. Přemístěte je na plech, kde z nich rukama nebo pomocí lžíce vytvarujte sušenky.
- Sušenky pečte cca 11 minut nebo dokud nebudou mít lehce nazlátlé okraje – raději sušenky v troubě hlídejte, abyste je nespálili. Upečené sušenky nechte zcela vychladnout na chladicí mřížce.
PRIMA TIP: Kešu mouku můžete nahradit i moukou mandlovou. Posypte sušenky před upečením solným květem – ibiškovým nebo například příchutí pomeranč & chilli.
Bezlepkové kešu ořechy s čokoládou podle Yummy Paleo 2 Zdroj: Yummy Paleo - Na celý život