Suroviny
- cizrna (sušená) 250 g
- sezamová pasta tahini 180 g
- sůl 2 lžičky
- citronová šťáva z 1 citronu
- česnek 2 stroužky
- voda (ledová) cca 150 ml
- pepř (čerstvě namletý)
- římský kmín (mletý) 1/2 lžičky
- extra virgin olivový olej
Postup přípravy
- Den předem cizrnu důkladně propláchněte a nechte ji máčet přes noc ve dvojnásobném množství studené vody.
- Sceďte, uvařte v 1,5 litru nesolené čerstvé vody, sbírejte pěnu a vše, co plave na hladině. Vařte 20–40 minut, než bude cizrna velmi měkká, snadno se bude rozpadat při zmáčknutí mezi prsty, ale ještě nesmí být kašovitá.
- Sceďte, dejte do širokého mixéru a rozmixujte na hrubou pastu.
- Přidejte tahini, citronovou šťávu, česnek a sůl (případně římský kmín). Stále mixujte. Během toho přikapávejte ledovou vodu, až vznikne hladká a krémová pasta (potrvá to minutu až tři podle výkonu mixéru).
- Nechte hummus odležet a vychladnout alespoň 30 minut před podáváním v míse pod potravinářskou fólií.
- Pokud ho dáváte do lednice na později, nezapomeňte ho alespoň 30 minut před servírováním vyndat, aby povolil a došel na pokojovou teplotu. Podchlazený je tuhý a nechutná správně.
PRIMA TIP: Hummus servírujte zakapaný olivovým olejem, můžete ho poprášit trochou uzené mleté papriky, koření za´atar nebo sumac. Ozdobte ho olivami, hladkolistou petrželí nebo koriandrem. K nabírání podávejte na špalíčky nakrájenou zeleninu (okurku, mrkev, řapíkatý celer, ředkev...), případně chipsy z pita chleba.
Všechny kompletní epizody pořadu KOKO ve varu najdete ZDE
Vyzkoušejte i další recepty od Veroniky KOKO Šmehíkové