Tacos placky
- kukuřičná mouka (hladká) 170 g
 - hladká mouka 110 g + další dle potřeby
 - sůl 1 lžička
 - voda (vlažná) 160 ml
 - sádlo 40 g
 
Salsa roja
- rajčata (zralá) 400 g
 - chilli papričky (de Arbol, sušené a namočené v 80 ml vody, nebo čerstvé jalapeno) 1 ks
 - česnek 1 stroužek
 - oregano 1/2 lžičky
 - bílá cibule (malá) 1 ks
 - olivový olej 50 ml
 - cukr
 - sůl
 - koriandr (čerstvý)
 
Bůček
- vepřový bůček 3 plátky centimetrové
 - směs koření na tacos 1 lžíce
 - římský kmín (mletý) 1 špetka
 - sušený česnek 1/2 lžičky
 - sušená cibule 1/2 lžičky
 - voda (na podlití)
 - sůl
 
K podávání
- ledový salát
 - zakysaná smetana (tučná)
 - paprička jalapeňo (nakládaná)
 - avokádo
 - čedar (nastrouhaný)
 
Postup přípravy
- Placky: Všechny sypké složky těsta vložte do velké mísy a promíchejte. Přidejte sádlo a rozdrobte ho rukama mezi mouku. Postupně přilévejte teplou vodu a utvořte tuhé těsto, které se přestane lepit na prsty. Zabalte ho do potravinové fólie a nechte v lednici minimálně hodinu odpočívat.
 - Vyválejte pak vždy velmi tenké placičky a opékejte na první straně asi minutu a na druhé straně ještě kratší čas na hodně rozpálené nepřilnavé pánvi nasucho. Každou placku je potřeba dát ihned zapařit – vkládejte je pod utěrku, a ještě přiklopte poklicí. Jedině tak budou pružné. Uchovávejte je takto až do servírování.
 - Salsa: Opalte celá rajčata místy dočerna na grilu nebo pomocí flambovací pistole. Vložte do mixéru spolu s česnekem a namočenou chili papričkou včetně horké vody. Rozmixujte. Na pánvi dosklovata opečte jemně pokrájenou cibuli na olivovém oleji. Přilijte rajčatovou směs a provařte, než salsa zhoustne, asi 15 minut. Případně doslaďte a dosolte. Nechte salsu vychladnout a až pak přidejte jemně nasekaný čerstvý koriandr.
 - Bůček: Vložte plátky bůčku do vymazaného pekáčku, vydatně obalte v koření a osolte z obou stran. Lehce podlijte vodou, přikryjte alobalem a pečte v troubě na 130 °C doměkka, tedy asi 2 hodiny. Plátky masa pak vyjměte, nechte zchladnout. Před servírováním je pokrájejte na malé kostičky a opražte na pánvi na vlastním tuku, případně přidejte i trochu vypečené šťávy. Křupavé kostičky bůčku následně servírujte spolu se salsami a zeleninou a do tacos placek.
 
Všechny kompletní epizody pořadu KOKO ve varu najdete ZDE
                                
        
    Vyzkoušejte i další recepty od Veroniky KOKO Šmehíkové
K tacos se skvěle hodí i avokádové guacamole. Připravte ho podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE