Tacos placky
- kukuřičná mouka (hladká) 170 g
- hladká mouka 110 g + další dle potřeby
- sůl 1 lžička
- voda (vlažná) 160 ml
- sádlo 40 g
Salsa roja
- rajčata (zralá) 400 g
- chilli papričky (de Arbol, sušené a namočené v 80 ml vody, nebo čerstvé jalapeno) 1 ks
- česnek 1 stroužek
- oregano 1/2 lžičky
- bílá cibule (malá) 1 ks
- olivový olej 50 ml
- cukr
- sůl
- koriandr (čerstvý)
Bůček
- vepřový bůček 3 plátky centimetrové
- směs koření na tacos 1 lžíce
- římský kmín (mletý) 1 špetka
- sušený česnek 1/2 lžičky
- sušená cibule 1/2 lžičky
- voda (na podlití)
- sůl
K podávání
- ledový salát
- zakysaná smetana (tučná)
- paprička jalapeňo (nakládaná)
- avokádo
- čedar (nastrouhaný)
Postup přípravy
- Placky: Všechny sypké složky těsta vložte do velké mísy a promíchejte. Přidejte sádlo a rozdrobte ho rukama mezi mouku. Postupně přilévejte teplou vodu a utvořte tuhé těsto, které se přestane lepit na prsty. Zabalte ho do potravinové fólie a nechte v lednici minimálně hodinu odpočívat.
- Vyválejte pak vždy velmi tenké placičky a opékejte na první straně asi minutu a na druhé straně ještě kratší čas na hodně rozpálené nepřilnavé pánvi nasucho. Každou placku je potřeba dát ihned zapařit – vkládejte je pod utěrku, a ještě přiklopte poklicí. Jedině tak budou pružné. Uchovávejte je takto až do servírování.
- Salsa: Opalte celá rajčata místy dočerna na grilu nebo pomocí flambovací pistole. Vložte do mixéru spolu s česnekem a namočenou chili papričkou včetně horké vody. Rozmixujte. Na pánvi dosklovata opečte jemně pokrájenou cibuli na olivovém oleji. Přilijte rajčatovou směs a provařte, než salsa zhoustne, asi 15 minut. Případně doslaďte a dosolte. Nechte salsu vychladnout a až pak přidejte jemně nasekaný čerstvý koriandr.
- Bůček: Vložte plátky bůčku do vymazaného pekáčku, vydatně obalte v koření a osolte z obou stran. Lehce podlijte vodou, přikryjte alobalem a pečte v troubě na 130 °C doměkka, tedy asi 2 hodiny. Plátky masa pak vyjměte, nechte zchladnout. Před servírováním je pokrájejte na malé kostičky a opražte na pánvi na vlastním tuku, případně přidejte i trochu vypečené šťávy. Křupavé kostičky bůčku následně servírujte spolu se salsami a zeleninou a do tacos placek.
Všechny kompletní epizody pořadu KOKO ve varu najdete ZDE
Vyzkoušejte i další recepty od Veroniky KOKO Šmehíkové
K tacos se skvěle hodí i avokádové guacamole. Připravte ho podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE