Rýže
- rýže basmati 2 skleničky
- voda 3 skleničky
- sůl 1 lžička
- kafírové listy 2 ks
Univerzální čínská omáčka
- kuřecí vývar (nesolený) 500–600 ml
- sójová omáčka (tmavá, čínská, může být i houbová) 2 lžíce
- čínské víno (Shaoxing nebo jiné sladké bílé víno) 60 ml
- cukr krupice 4 lžičky
- sůl 2 zarovnané lžičky
- ústřicová omáčka (lze vynechat) 2 lžíce
- bramborový škrob 20 g
- voda 3 lžíce
- rýžový ocet 1 lžíce
Maso
- kuřecí prsa 250 g
- bílek 1 ks
- bramborový škrob 1 vrchovatá lžička
- tuk (na smažení, arašídový nebo řepkový olej, příp. sádlo) min. 150 ml
Dokončení
- čerstvé houby (žampiony, shii-take, shi-meji) 250 g
- bambus (nakládaný, slitý) 120 g
- klíčky (mungo) 100 g
- sůl
- koření (na čínu/wok )
- rostlinný olej (na smažení)
Postup přípravy
- Rýži důkladně propláchněte a přesypte do hrnce, který může do trouby. Troubu předehřejte na 200 °C. Do hrnce vložte 1 díl rýže a 1,5 dílu vody, přidejte kafírové listy pro úžasnou vůni, pokud máte. Trošinku osolte. Přiveďte k bujarému varu, přiklopte poklicí a vložte na mřížku doprostřed trouby. Předehřátou troubu v tu chvíli vypněte, rýže se bude dělat 15–17 minut pouze ve zbytkovém teple uvnitř. Pak ji nechte ideálně ještě 5–10 minut odpočívat, než poklici odklopíte.
- Mezitím připravte univerzální hnědou čínskou omáčku. Namočte solamyl do pár lžic studené vody, smíchejte a nechte stát. Ostatní ingredience smíchejte v rendlíku a nechte provařit pár minut. Pak přidejte vodu se solamylem a vařte ještě chvíli, než omáčka zhoustne a začne se lesknout.
- Smíchejte bílek se solamylem pomocí metličky, přidejte na velmi tenké nudličky nakrájené kuřecí maso, důkladně promíchejte. Rozpalte pánev, vlijte olej a necelé dvě minuty smažte. Během toho kousky masa oddělujte čínskými hůlkami. Slijte přes cedník, tuk je možné omezenou dobu pro obdobné užití uchovávat v lednici ve skleničce.
- Na velmi rozehřáté pánvi na lžíci oleje orestujte houby, osolte je a přidejte koření. Přisypejte klínky jarní cibulky, po minutě také připravené maso. Po chvilce zalijte omáčkou. Když už se vaří, přidejte na poslední chvíli nakládaný bambus a klíčky na prohřátí. Ihned servírujte s rýží z trouby, posypané zelenou částí jarní cibulky.
KOKO ve varu: Kuřecí čína s houbami a univerzální čínskou omáčkou Zdroj: FTV Prima
Všechny kompletní epizody pořadu KOKO ve varu najdete ZDE
Vyzkoušejte i další recepty od Veroniky KOKO Šmehíkové