Dresink
- majonéza 2 lžíce
- tabasco pár kapek
- kečup (sladký) 2 lžičky
- dijonská hořčice 1 lžička
- worcesterová omáčka 1/2 lžičky
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
Tatarák
- hovězí maso (kvalitní, umleté maso na tatrák, např. svíčková, zadní kýta) 250–300 g
- kapary 20 g
- cornichon (okurčičky) 4–5 ks
- šalotka (malá) 2 ks
- hladkolistá petržel
- parmazán (hobliny) 30 g
- extra virgin olivový olej 1 lžíce
- sůl (Maldon)
- pepř (čerstvě namletý)
Hranolky
- brambory (velké, varný typ C) 4 ks
- bílý vinný ocet 3 lžíce
- sůl (na osolení vody) 3 lžičky
- tuk (na smažení, olej, sádlo nebo hovězí lůj)
- sůl (na osolení hranolek)
Postup přípravy
- Tatarák: Všechny ingredience na dresink smíchejte dohromady a odložte stranou. Můžete ho rovnou připravit z dvojité dávky, polovinu použijte k dochucení tataráku a tu druhou schovejte k namáčení hranolků.
- Dále umíchejte namleté maso na tatarák spolu s nadrobno nakrájenými kapary, okurčičkami cornichon, šalotkou, hladkolistou petrželkou a dresinkem dle chuti. Dosolte a dopepřete. Tatarák nechte chvilku odpočívat stranou a mezitím usmažte čerstvé hranolky. Servírujte ho posypaný hoblinkami parmazánu, případně pár lístky rukoly a vločkovou solí.
- Hranolky: Nejprve oloupejte brambory (nebo jen omyjte, pokud na nich chcete ponechat slupku) a nakrájejte je na hranolky o hraně cca 1 cm. Takto připravené hranolky předvařte v osolené vodě s octem zhruba 2 minuty. Opatrně je vyjměte, osušte a nechte zcela zchladnout.
- Studené hranolky předsmažte na 130 °C cca 4-5 minut podle tloušťky. Nechte odkapat od tuku a opět nechte zchladnout – v této fázi lze předsmažené hranolky i zamrazit.
- Těsně před servírováním smažte porci hranolků při 180 °C dozlatova, což trvá asi 4 minuty. Odkládejte okapat na mřížku. Solte v míse a ihned podávejte.
Všechny kompletní epizody pořadu KOKO ve varu najdete ZDE
Vyzkoušejte i další recepty od Veroniky KOKO Šmehíkové