Brambory a chimichurri
- brambory (grenaille) 4 ks
- tymián citrónový
- sůl (vločková Maldon)
- pepř (čerstvě namletý)
- extra virgin olivový olej
- šalotka
- červený vinný ocet
- mletá uzená paprika
- tabasco (dle chuti)
- hladkolistá petržel
- česnek 1 stroužek
- citron
- oregano (sušené) 1/2 lžíce
- medvědí česnek 20 g
Steak
- hovězí nízký roštěnec (vyzrálý nebo stařený) 250 g
- česnek 3 stroužky
- rozmarýn 1 snítka
- tymián citrónový
- máslo
- rostlinný olej
- kuřecí vývar (na podlití)
- sůl (jemná)
- pepř (čerstvě namletý)
- sůl (vločková Maldon)
Chřest
- zelený chřest 1 svazek
- sůl (vločková Maldon)
- pepř (čerstvě namletý)
- máslo
- bylinkové máslo
- tymián citrónový
- citron
- olivový olej (ve spreji)
Postup přípravy
- Uvařené brambory pomocí lžíce zmáčkněte naplocho, přemístěte do zapékací pánve spolu s větvičkami citronového tymiánu, posprejujte olejem, osolte, opepřete.
- Umíchejte salsu chimichurri z jemně posekaného medvědího česneku, dalších bylinek, najemno nakrájené šalotky, prolisovaného česneku. Přidejte koření, sůl a pepř. Zalijte olivovým olejem a zakápněte červeným vinným octem. Ochutnejte a dochuťte.
- Rozpalte pánev tak, že se z ní bude kouřit (zapněte digestoř). Steak je potřeba nechat odpočívat mimo lednici klidně i hodinu, než půjde na pánev, bude se rovnoměrněji propékat a neprojde teplotním šokem. Pořádně ho osušte. Osolte jemnou solí. Naolejujte, aby steak na pánvi neprskal, a pokud má maso tukové krytí, začněte ho opékat jako první. Restujte a každou minutu obracejte na druhou stranu, celkem asi 3–4 minuty z každé strany. Na konci přidejte máslo, česnek a rozmarýn, přelévejte přes maso. Opepřete. Zabalte hotový steak do alobalu a nechte alespoň 10 minut odležet. Přípečky, které zbyly na pánvi, malinko zřeďte kuřecím vývarem a provařte.
- Mezitím na troubě zapněte funkci gril a mřížku přemístěte výš. Vložte pod gril připravené brambory.
- Chřest vložte na rozehřátou pánev, posprejujte olejem a restujte, až se chřest místy začne opékat dohněda, trvá to 4-6 minut. Ke konci osolte, opepřete, přidejte máslo, tymián i citronovou šťávu.
- Odpočinuté maso nakrájejte na plátky a servírujte s opečenými bramborami, restovaným chřestem, vypečenou šťávou z masa a bylinkovou salsou.
KOKO ve varu: Hovězí steak se zeleným chřestem, pečenými bramborami a chimichurri z medvědího česneku Zdroj: FTV Prima
Všechny kompletní epizody pořadu KOKO ve varu najdete ZDE
Vyzkoušejte i další recepty od Veroniky KOKO Šmehíkové