Suroviny
- červená cibule (velká) 4–6 ks (asi 1 kg)
- tymián 2 snítky
- šalvěj 2 snítky
- bobkový list (nejlépe čerstvý) 2 ks
- máslo 50 g
- kuřecí vývar (nebo hovězí) 1,5 litru
- hladká mouka 3 lžíce
- třtinový cukr (tmavý) 2 lžíce
- bílé víno (polosuché) 100 ml
- bílý vinný ocet (nemusí být) 1 lžíce
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- bageta (francouzská)
- olivový olej (ve spreji)
- sýr Comté (nebo Gruyére) 200–300 g
Postup přípravy
- Nejprve oloupejte cibule a nakrájejte je na stejně tenká půlkolečka, aby se restovala všechna stejně dlouho. Ve větším hrnci nechte zpěnit máslo, vsypte cibuli, restujte a občas promíchejte, v mezičasech můžete přiklopit poklicí. Než cibule zkaramelizuje, může to trvat i 45 minut.
- Svažte bylinky provázkem a vytvořte tzv. bouquet garni. Zkaramelizovanou cibuli zaprašte cukrem (cibule sama sice obsahuje cukr, ale tohle ještě zvýrazní chuť výsledné polévky) a nechte ho rozpustit. Přisypte hladkou mouku a nechte ji zarestovat. Přidejte bylinky, vlijte bílé víno a nechte odpařit alkohol. Během toho základ osolte a opepřete. Přilijte vývar a polévku přiveďte k varu. Vařte asi 30 minut.
- Mezitím nachystejte opečené bagetky nebo krutony. Troubu předehřejte na 200 °C. Francouzskou bagetu nakrájejte na širší plátky a vložte je do trouby se zapnutou funkcí gril, dokud nezezlátnou. Pro extra křupavý efekt je můžete před pečením postříkat olivovým olejem. Nejdřív z jedné strany – ale klidně můžete bagetky po opečení obrátit a proces opakovat i z té druhé – tím déle vydrží v polévce křupavé. Poté je nechte zchladnout.
- Cibulačku je potřeba samozřejmě dochutit – dosolit podle toho, jak byl slaný vývar. Můžete přidat i trochu vinného octa, který poté nechte pár minut provařit. Někdy není od věci ještě další špetka cukru a čerstvě mletý pepř na závěr. Pře servírováním vylovte z polévky použitý svazek bylinek.
- Máte celkem tři možnosti, jak polévku servírovat. Buď použijete misku, kterou je možné dát do trouby, vlijete polévku, přidáte opečené bagetky, posypete hojně sýrem a necháte zapéct v troubě pod grilem, než sýr zezlátne. Kdo má flambovací pistoli, nemusí troubu vůbec rozehřívat, navíc tahle možnost vypadá před hosty efektně. Jsou ale tací, co sní jen o rozteklém a táhlém sýru – pak do misky vložte opečené bagetky, posypejte sýrem a přelijte vroucí polévkou. Je to jen na vás.
KOKO ve varu: Francouzská cibulačka z červené cibule se sýrovými tousty Zdroj: iStock
Všechny kompletní epizody pořadu KOKO ve varu najdete ZDE
Vyzkoušejte i další recepty od Veroniky KOKO Šmehíkové
V této epizodě připravil svou verzi cibulačky vařenou na ohni známý kuchař Michal Hugo Hromas