Maso
- kuřecí prsa (z kukuřičného kuřete) 1 ks
- mozzarella (na zapékání) 100 g
- bazalka 12 lístků
- koření pěti vůní
- broskvový kompot 2 půlky broskve
- olivový olej 2 lžíce
- máslo 2 lžíce
- sůl
- růžový pepř
- šunka 1 plátek
Omáčka
- balzamikový ocet 2 lžíce
- broskvový kompot 50 ml sirupu
- kuřecí vývar (nesolený) 80 ml
- máslo (studené) 15 ml
- citronová šťáva (podle chuti, nemusí býtú)
- sůl
Bramborové kostičky
- brambory (typu A – uvařené ve slupce, zchladlé a oloupané) 300 g
- olej (nebo přepuštěné máslo)
- petržel kudrnka
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
Postup přípravy
- Předehřejte troubu na 180 °C. Kuřecí prsíčko okořeňte a osolte, opečte na pánvi na olivovém oleji nebo přepuštěném másle dozlatova z každé strany asi 3 minuty. Uvnitř bude maso ještě syrové, ale to nevadí, protože se bude ještě dopékat.
- Do orestovaného prsíčka nožem udělejte zářezy asi 1 cm od sebe. Do nich vkládejte plátky broskví, šunku (pokud ji chcete), bazalkové listy a navrch kousky mozzarelly. Opepřete a vložte do trouby, dokud nebude maso propečené. U menšího, tedy nižšího prsíčka, to zabere asi 7 minut, u obřího i 12 minut.
- V pánvi, v které jste restovali kuře, umíchejte přírodní šťávu – nejdříve deglazujte přípečky balzamikovým octem, když se vyvaří, přidejte vývar a sirup. Provařte pár minut. Až úplně na poslední chvíli mimo plotýnku vmíchejte velmi studené máslo a případně dochuťte solí či citronovou šťávou, v tu chvíli už nevařte.
- Mezitím na velké pánvi opékejte kostičky z uvařených brambor, které jste protlačili přes kovový mřížkový kráječ. Místy je připečte až dohněda. Osolte, opepřete a na poslední chvíli vmíchejte najemno nasekanou petrželku kudrnku. Servírujte spolu s hotovým kuřetem s broskví, připravenou omáčkou a případně také zeleninovou oblohou.
Kompletní videorecept najdete v TÉTO epizodě
KOKO ve varu: Kuře s broskví a sýrem s bramborovými kostičkami Zdroj: FTV Prima
Všechny kompletní epizody pořadu KOKO ve varu najdete ZDE
Vyzkoušejte i další recepty od Veroniky KOKO Šmehíkové