Fondán
- vejce 2 ks
- sůl 1 špetka
- cukr krupice 40 g
- tmavá čokoláda (na vaření, 70%) 60 g
- máslo 60 g + na vymazání formiček
- mandlová mouka 60 g
- kakao (na vysypání formiček)
- mražené maliny 3 ks
- máta (na ozdobu)
- moučkový cukr (na posypání)
- vanilková zmrzlina (k podávání)
Malinové coulis
- mražené maliny 300 g
- cukr krupice 2 lžíce
- voda 100 ml
Postup přípravy
- Vymažte zapékací mističky máslem a vysypte je kakaem (k čokoládovým dortům se kakao hodí víc než mouka a vypadá lépe).
- Připravte světlou hmotu: Rozklepněte vejce do kulaté misky, přidejte špetku soli a vyšlehejte do pěny. Zabere to 2–3 minuty, vejce musí zesvětlat a zvětšit objem. Během šlehání přisypávejte po troškách krupicový cukr.
- Hnědá hmota se skládá ze 70% hořké čokolády na vaření a másla. Smíchejte je dohromady a vložte rozehřát do mikrovlnky. Záleží na jejím výkonu, hlídejte to, čokoládová hmota musí být při zamíchání tekutá.
- Zatepla obě hmoty, světlou i tmavou, jemně promíchejte, aby bylo těsto nadýchané. Těsto zpevněte postupně přisypávanou mandlovou moukou. Opatrně ji ručně vmíchejte a poté těsto nalejte do formiček. Snažte se rozvrhnout hmotu tak, aby jí v každé formičce bylo stejné množství, pak se bude péct všechno stejně dlouho. Do vnitřku každého dortíku zapíchněte malinu.
- Mističky vložte do trouby rozehřáté na 200 °C. Rošt mějte uprostřed anebo o kousek výš. V keramických formičkách se dortíky budou péct 11–13 minut podle množství hmoty uvnitř, velikosti formiček i výkonu vaší trouby.
- Povrch by se měl zatáhnout tak, že se hmota nenalepí na prst, když na ni lehce sáhnete. Dortík by měl být zpevněný na povrchu i uprostřed mezi malinami, i když hmota je tam malinko méně opečená než u krajů formičky. Dortíky nechte ještě 2–3 minuty odpočívat a pak zkuste vyklopit bábovičku. Fondán servírujte s povolenou zmrzlinou (měla by vždy nejméně 10 minut stát mimo mrazák, než ji použijete), horkým coulis, posypaný moučkovým cukrem a s pár lístky máty.
- Na malinové coulis dejte do rendlíku mražené maliny, zasypte cukrem a podlijte vodou. Vařte maximálně 10 minut, než povolí. Hmotu propasírujte přes jemné sítko, výslednou konzistenci můžete upravit mírným redukováním, anebo naopak zředěním. Pro vylepšení omáčky lze přidat pár kapek vanilkového extraktu nebo vmíchat kousek másla, než se rozpustí.
PRIMA TIP: Pokud se vám do toho nechce, vezměte prostě maliny, vložte do malé zapékací misky vymazané máslem, pocukrujte je a následně pečte stejnou dobu spolu s dortíky.
- Celou 9. epizodu pořadu KOKO ve varu s receptem na čokoládový fondán si můžete pustit ZDE
Všechny kompletní epizody pořadu KOKO ve varu najdete ZDE
Vyzkoušejte originální malinové bonbony, které v pořadu KOKO ve varu připravil Martin Štangl z restaurace Eska
Kompletní recept najdete ZDE