Fermentovaný tvaroh
- tučný tvaroh (kostka v alobalu) 250 g
- sůl 5 g
- plnotučné mléko 80 ml
- extra virgin olivový olej
Pečená mrkev a miso dresink
- mrkev (mladá, s natí) 1 svazek
- pasta miso (světlá) 2 lžičky
- med 1 lžíce
- sezamový olej 1 lžička
- olivový olej 50 ml
- citronová šťáva
- voda (na zředění)
- pepř (čerstvě namletý)
Salát
Postup přípravy
- Fermentovaný tvaroh je potřeba připravit dopředu. Tvaroh v kostce smíchejte důkladně se solí a mlékem, které ho trochu naředí. Když je hladký, přemístěte ho do čisté sklenice s víčkem a nechte den až dva stát mimo sluneční svit na lince v kuchyni. Po dvou dnech ihned použijte, anebo vložte do lednice, kde se další zrání výrazně zpomalí.
- V malé skleničce důkladně promíchejte všechny ingredience na dresink a zřeďte vodou tak, aby byl hustý, ale tekutý. Polovinu dresinku promíchejte s důkladně omytými malými mrkvičkami (silné podélně rozpulte) a vložte do zapékací misky vyložené pečicím papírem. Pečte při 200-220 °C, dokud se mrkvičky místy až nepřipálí, budou měkké, jen mírně křupavé. Po dopečení je smíchejte s trochou miso dresinku a servírujte na fermentovaném tvarohu.
- Nakonec v misce promíchejte omyté zelené lístky z mrkvové natě a polníček se zbytkem zálivky a podávejte jako salát k pečeným mrkvičkám. Jídlo servírujte jako předkrm nebo vegetariánský hlavní chod.
Všechny kompletní epizody pořadu KOKO ve varu najdete ZDE
Vyzkoušejte i další recepty od Veroniky KOKO Šmehíkové