Suroviny
- vejce (vel. M) 1 ks
- klobásy salsiccia (nebo jiné vepřové grilovací klobásky z čerstvého masa) 100 g
- kopřivy (spařené, nebo nasekaná hladkolistá petržel) 1 lžíce
- vejce (rozšlehané, na obalení)
- hladká mouka (na obalení)
- strouhanka panko (na obalení)
- řepkový olej (na smažení)
- dijonská hořčice (nebo kečup, BBQ omáčka k podávání)
Celou 3. epizodu KOKO ve varu nejen s receptem na skotské vejce si můžete pustit ZDE
Postup přípravy
- Vejce právě vyndané z lednice vložte do vroucí vody a vařte 7 minut. Ihned přendejte do ledové vody, kde se zastaví var a vejce zchladne. Dejte do lednice a nechte minimálně hodinu, aby se vychladilo.
- Vymačkejte do mísy obsah jednotlivých klobásek, přidejte bylinky a promíchejte. Na obalení každého vařeného vejce budete potřebovat max.100 g masové hmoty.
- Vajíčko opatrně oloupejte, obalte v hladké mouce, aby na něm hmota lépe ulpívala. Mezi dvěma kousky potravinové fólie vyválejte asi půl centimetru silnou masovou placičku. Odklopte horní fólii, doprostřed umístěte vejce a pomocí spodní fólie opatrně vejce obalte tak, aby na něm všude byla stejná vrstva masa. V těchto balíčkách můžete mít vejce v lednici nachystané i několik hodin předem.
- Při obalování dodržujte následující pořadí: hladká mouka – rozšlehané vajíčko – znovu hladká mouka – znovu rozšlehané vajíčko – až pak panko strouhanka. Buďte opatrní, ať vejce uvnitř nepoškodíte, nebo ať dokonce nepraskne!
- Obalená vejce smažte ve vrstvě oleje, která je o kousek vyšší než polovina výšky obaleného vejce. Smažte z obou stran, po každé přibližně 2,5-3 minuty hezky dozlatova při 180 °C. Lze samozřejmě využít friťák – v tom případě potápějte vejce do předehřátého oleje.
- Servírujte s oblíbenými dochucovadly, případně bramborovou kaší nebo malým salátkem.
Všechny kompletní epizody pořadu KOKO ve varu najdete ZDE
Vyzkoušejte také kopřivovou omáčku k masu, kterou v pořadu KOKO ve varu připravil šéfkuchař Martin Štangl
Kompletní recept najdete ZDE