Suroviny
- hladká mouka 550 g
- celozrnná špaldová mouka 180 g
- lněná semínka 80 g
- černá sezamová semínka 20 g
- slunečnicová semínka 50 g
- mléko 500 ml
- vejce 1 ks
- máslo 80 g
- cukr 10 g
- sůl 7 g
- droždí (čerstvé) 30 g
Postup přípravy:
- Jako první si odvažte všechny suroviny. Budete z nich totiž zadělávat kvásek a jejich odvážení je tak důležité, aby se nám gramy nepopletly.
- Do hrnečku nalijte 3 lžíce vlažného mléka, přisypte cukr a rozdrolte droždí, které v tekutině rozmíchejte.
- Nyní přidejte 3 lžíce hladké mouky a opět promíchejte tak, aby vzniklo hustější těstíčko, které setřeme ze stěn hrnečku a hezky ho uhlaďte. Poté nechte 15 minut vzejít kvásek.
- Když kvásek zdvojnásobí svou velikost, začněte zadělávat kynuté těsto. Obě mouky promíchejte a poté je prosejte do velké mísy.
- Uprostřed udělejte důlek, vlijte do něj mléko, vyklepněte vejce a přidejte vzešlý kvásek. Na okraj „kráteru“ nasypte sůl a poklaďte na kousky nakrájené máslo.
- Nyní vše promíchejte vařečkou, aby se suroviny lehce spojily. Lněná, sezamová a slunečnicová semínka promíchejte a pak je vsypte do misky k předdělanému těstu. Opět promíchejte, vysypte na pracovní plochu a ručně zpracujte v hezky hladké a kompaktní těsto – těsto vám může během zpracování zpočátku připadat lepivé, nenechte se však zlákat přidáním mouky, těstu by to neprospělo a chléb by pak nebyl dostatečně vláčný.
- Těsto v ruce zpracovávejte zhruba 10 minut, pokud vám i po této době bude připadat lepivé, nechte ho přikryté potravinovou folií na lince několik minut odpočinout. Během této doby se v mouce aktivuje lepek a mouka pojme všechnu možnou tekutinu.
- Po odležení by již těsto nemělo být tak lepivé, znovu ho tedy propracujte a zpracujte do kompaktní koule. Někdy pomůže lehce si ruce potřít olejem.
- Vypracované těsto přikryjte utěrkou a nechte v míse kynout 1 hodinu. Vykynuté těsto vyválejte do obdélníkového tvaru a kratší stranou ho srolujeme do válečku.
- Srolované těsto vložte do máslem vymazané a polohrubou moukou vysypané obdélníkové formy na chlebíček a nechte ho ještě 45 minut kynout.
- Troubu dejte předehřívat na 230 °C. Vykynutý chlebíček pomažte máslem a pečte ho 15 minut na 230 °C.
- Poté snižte teplotu na 200 °C a pečte ho ještě dalších 15 minut. Upečený toustový chléb nechte vychladnout a poté si ho dopřejte ke snídani namazaný máslem a posypaný solí nebo obložený čímkoliv máte rádi.
Další zajímavé recepty na toustové chlebíky: