Neplecha na plechu

Jednoduchý toustový semínkový chléb

Moje hodnocení
1x

Není nad domácí chlebík, že? Třeba takový toustový se semínky rozhodně není k zahození! Upečte si několik bochníků, ke svačince i večeři, ať máte vlastní pečivo vždy po ruce.

2 porce
180 minut

Postup přípravy:

  1. Jako první si odvažte všechny suroviny. Budete z nich totiž zadělávat kvásek a jejich odvážení je tak důležité, aby se nám gramy nepopletly.
  2. Do hrnečku nalijte 3 lžíce vlažného mléka, přisypte cukr a rozdrolte droždí, které v tekutině rozmíchejte.
  3. Nyní přidejte 3 lžíce hladké mouky a opět promíchejte tak, aby vzniklo hustější těstíčko, které setřeme ze stěn hrnečku a hezky ho uhlaďte. Poté nechte 15 minut vzejít kvásek.
  4. Když kvásek zdvojnásobí svou velikost, začněte zadělávat kynuté těsto. Obě mouky promíchejte a poté je prosejte do velké mísy.
  5. Uprostřed udělejte důlek, vlijte do něj mléko, vyklepněte vejce a přidejte vzešlý kvásek. Na okraj „kráteru“ nasypte sůl a poklaďte na kousky nakrájené máslo.
  6. Nyní vše promíchejte vařečkou, aby se suroviny lehce spojily. Lněná, sezamová a slunečnicová semínka promíchejte a pak je vsypte do misky k předdělanému těstu. Opět promíchejte, vysypte na pracovní plochu a ručně zpracujte v hezky hladké a kompaktní těsto – těsto vám může během zpracování zpočátku připadat lepivé, nenechte se však zlákat přidáním mouky, těstu by to neprospělo a chléb by pak nebyl dostatečně vláčný.
  7. Těsto v ruce zpracovávejte zhruba 10 minut, pokud vám i po této době bude připadat lepivé, nechte ho přikryté potravinovou folií na lince několik minut odpočinout. Během této doby se v mouce aktivuje lepek a mouka pojme všechnu možnou tekutinu.
  8. Po odležení by již těsto nemělo být tak lepivé, znovu ho tedy propracujte a zpracujte do kompaktní koule. Někdy pomůže lehce si ruce potřít olejem.
  9. Vypracované těsto přikryjte utěrkou a nechte v míse kynout 1 hodinu. Vykynuté těsto vyválejte do obdélníkového tvaru a kratší stranou ho srolujeme do válečku.
  10. Srolované těsto vložte do máslem vymazané a polohrubou moukou vysypané obdélníkové formy na chlebíček a nechte ho ještě 45 minut kynout.
  11. Troubu dejte předehřívat na 230 °C. Vykynutý chlebíček pomažte máslem a pečte ho 15 minut na 230 °C.
  12. Poté snižte teplotu na 200 °C a pečte ho ještě dalších 15 minut. Upečený toustový chléb nechte vychladnout a poté si ho dopřejte ke snídani namazaný máslem a posypaný solí nebo obložený čímkoliv máte rádi.

Další zajímavé recepty na toustové chlebíky:

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Neplecha na plechu

Markéta a František Lorencovi Neplecha na plechu

Markéta a František jsou vášniví cestovatelé, jejichž zahraniční recepty můžete nalézt na blogu Neplecha na plechu, i ve velkoryse pojatých kuchařkách, které zároveň slouží jako cestovatelské deníky s tipy na výlety. Po narození syna se Markéta začala více věnovat i dětské stravě, kterou odráží nejen na sociálních sítích, ale i v jedné z „nepleších“ knih Snídaně a svačinky (nejen) pro děti.

Není divu, že v roce 2020 získali titul Absolutní vítěz Foodblogu roku a zároveň se stali vítězi v kategorii Inspirace z cest.


Přečtěte si také

Recepty