Suroviny
- vařené brambory (ve slupce) 250 g
- brambory (syrové) 250 g
- sůl
- vejce 3 ks
- hrubá mouka 300 g
- škrob 1 lžička
- máslo (nebo sádlo) 60 g
Chlupaté knedlíky jsou „chlupaté“ díky kombinaci vařených a syrových brambor v těstě. Právě ty syrové, najemno nastrouhané vytvoří střapatou strukturu. Pokud vám po jiném jídle zbydou uvařené brambory ve slupce, máte základ na další jídlo, kterým uděláte radost celé rodině.
- Knedlíky připravujte z brambor varného typu B nebo C.
Postup přípravy
- Do hrnce dejte vařit větší množství vody. Vodu osolte.
- Vařené vychladlé brambory oloupejte, nastrouhejte nahrubo a dejte do mísy. Syrové brambory oloupjte, nastrouhejte najemno a přidejte k vařeným bramborám. Přidejte 1 lžičku soli, vejce, hrubou mouku a škrob. Umíchejte hustší těsto.
- Polévkovou lžící tvořte v namočené dlani knedlíky ve tvaru větších noků, které vkládejte do osolené vroucí vody.
- Knedlíky vařte 6–7 minut. Když jsou hotové, vyplavou na hladinu. Vyndejte je do mísy s rozpuštěným sádlem nebo máslem dle chuti a promíchejte.
PRIMA TIP: Záleží jen na vás, jestli z těsta vytvarujete pravidelné koule nebo knedlíkům necháte rustikální nepravidelný tvar.
Vyzkoušejte i další recepty na různé typy knedlíků