redakce Prima FRESH

Moravský knedlík s křenovou omáčkou a uzeným

Moje hodnocení
15x

Smysl knedlíku neobsahujícího žádnou housku a podobného dobře naducanému péřovému polštáři se zjeví ve chvíli, kdy spočine vedle nějaké té husté omáčky. A začne ji vysávat a měnit se v menší polštářek, šťavnatý, plný vůně a chuti. Bezhouskové moravské knedlíky jsou tu prostě proto, aby dokonale doplňovaly nějakou tu ikonickou trojici maso-omáčka-knedlíky, na něž je naše kuchyně tak bohatá.

8 porcí
60 minut
česká

Knedlíky

Křenová omáčka

K podávání

  • uzené maso (vařené, případně uzená drůbeží stehna)

Postup přípravy

  1. Do vlažného mléka přidejte cukr a rozdrobte droždí. Nechte na teplém místě vzejít.
  2. Mouku a sůl vsypte do mísy, vyklepněte do ní vejce a přidejte vzešlé droždí. Vařečkou zpracujte hladké těsto, které se nebude lepit na vařečku. Mísu přikryjte a těsto dejte na teplé místo na 1 hodinu kynout.
  3. Vykynuté těsto rozdělte na dvě části. Vytvarujte z nich šišky, vložte na lehce tukem potřený pařák a v páře vařte asi 20 minut. Po této době do knedlíku vpíchněte špejli a když na ní neulpí vlhké těsto, je knedlík hotový.
  4. Na omáčku rozehřejte v kastrolu máslo a zaprašte ho moukou. Za stálého míchání smažte asi 2 minuty. Jíšku zalijte vývarem a zhruba polovinou smetany, osolte ji a prošlehejte metlou. Na mírném stupni ji vařte asi 15 až 20 minut.
  5. Přidejte polovinu najemno nastrouhaného křenu a vařte asi 2 minuty, pak omáčku ochutnejte a rozhodněte se, zda přidáte ještě další. Chcete-li, omáčku ještě zjemněte propasírováním přes jemné síto, a na závěr ji dochuťte cukrem a solí.

PRIMA TIP: Na Moravě často podávají své kypré knedlíky a křenovou omáčku kromě uzených mas i k pečené drůbeži včetně kachen a husí – neváhejte vyzkoušet, je to zajímavá varianta k dušenému zelí.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

redakce Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty