Knedlíky
- mléko (polotučné ) 200 ml
- cukr krupice 1 lžička
- droždí (čerstvé ) 30 g
- polohrubá mouka 400 g
- vejce 1 ks
- sůl 1 lžička
Křenová omáčka
- máslo 100 g
- hladká mouka 100–150 g
- vývar (masový ) cca 1,5 litru
- smetana ke šlehání 400 ml
- křen (čerstvý) cca 300 g
- cukr krupice (na dochucení)
K podávání
- uzené maso (vařené, případně uzená drůbeží stehna)
Postup přípravy
- Do vlažného mléka přidejte cukr a rozdrobte droždí. Nechte na teplém místě vzejít.
- Mouku a sůl vsypte do mísy, vyklepněte do ní vejce a přidejte vzešlé droždí. Vařečkou zpracujte hladké těsto, které se nebude lepit na vařečku. Mísu přikryjte a těsto dejte na teplé místo na 1 hodinu kynout.
- Vykynuté těsto rozdělte na dvě části. Vytvarujte z nich šišky, vložte na lehce tukem potřený pařák a v páře vařte asi 20 minut. Po této době do knedlíku vpíchněte špejli a když na ní neulpí vlhké těsto, je knedlík hotový.
- Na omáčku rozehřejte v kastrolu máslo a zaprašte ho moukou. Za stálého míchání smažte asi 2 minuty. Jíšku zalijte vývarem a zhruba polovinou smetany, osolte ji a prošlehejte metlou. Na mírném stupni ji vařte asi 15 až 20 minut.
- Přidejte polovinu najemno nastrouhaného křenu a vařte asi 2 minuty, pak omáčku ochutnejte a rozhodněte se, zda přidáte ještě další. Chcete-li, omáčku ještě zjemněte propasírováním přes jemné síto, a na závěr ji dochuťte cukrem a solí.
PRIMA TIP: Na Moravě často podávají své kypré knedlíky a křenovou omáčku kromě uzených mas i k pečené drůbeži včetně kachen a husí – neváhejte vyzkoušet, je to zajímavá varianta k dušenému zelí.