Maso
- celé kuře (nebo 6 kuřecích stehen nebo 4 krůtí stehna) 1 ks
- celý kmín 2 lžičky
- sádlo
- sůl 2 lžičky
- čerstvě namletý pepř
Zelí
- cibule 4 ks
- slanina 100 g
- červené zelí (sterilované, neslazené) 1 300 g (2 sklenice)
- sůl
Knedlíky
- brambory (typu B nebo C) 1 kg
- vejce 2 ks
- bramborový škrob 2 lžičky
- hrubá mouka 400 g
- sůl 2 zarovnané lžičky
Postup přípravy
- Nejprve pokrájejte cibuli nadrobno a slaninu na kostičky. Na pánvi zlehka orestujte na středním plameni slaninu, aby pustila tuk. Poté přidejte cibuli a orestujte ji dozlatova.
- Nakonec přidejte zelí i s nálevem pouze z jedné sklenice, z druhé lák vylijte. Osolte a povařte 10 minut.
- Předehřejte troubu na 180 stupňů.
- Zelí přendejte do pekáče a na něj položte naporcované kuře nebo kuřecí/krůtí stehna. Posypte solí, pepřem, kmínem a přidejte na každou část masa lžičku sádla. Pečte 60 minut na 180 stupňů, poté 20 minut na 220 stupňů dozlatova.
- Mezitím připravte bramborové knedlíky. Nejprve uvařte brambory ve slupce v osolené vodě. Vařte alespoň 2 hodiny až 1 den předem.
- Vychladlé brambory oloupejte a nastrouhejte najemno, ale ne na kaši. Do nastrouhaných brambor přidejte vejce, bramborový škrob a sůl. Mouku zapracujte postupně.
- Těsto rozdělte navlhčenýma rukama na 4 kusy a z každého vyválejte šišku. Ve velkém hrnci nebo kastrolu (nebo ještě lépe ve dvou hrncích) vařte knedlíky 8 minut, poté je otočte, popřípadě odlepte ode dna a vařte dalších 7 minut. Knedlíky vyndejte, položte na utěrku a pomašlujte tukem (máslo, sádlo nebo olej), aby knedlíky neoschly.
Vyukoušejte také recept na klasické vepřové výpečky se špenátem a chlupatými knedlíky podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE