Suroviny
- máslo 110 g
- vejce 6 ks (žloutky a bílky zvlášť)
- mléko 500 ml
- hrubá mouka 550 g
- houska 4 ks
- muškátový oříšek 2 špetky
- hladkolistá petržel 2 lžíce
- sůl
Postup přípravy
- Do pěny utřete lžičku soli a 70 g másla. Postupně jeden po druhém vetřete 6 žloutků a po lžících přilijte mléko a zapracujte hrubou moukou s muškátovým oříškem.
- Přidejte nakrájenou petrželku.
- Na 20 g másla lehce opečte na kostičky nakrájené housky. Ze 6 bílků vyšlehejte pevný sníh. Následně housky a sníh vmíchejte do těsta.
- Dvě čisté utěrky potřete 20 g másla, rozdělte na ně těsto a zabalte. Na obou stranách zavažte provázkem nadvakrát asi na palec od sebe. Vložte do osolené vroucí vody.
- Vařte 15 minut, pak odstraňte provázky blíže k těstu a ještě 30 minut dovařte.
- Uvařený knedlík vyjměte z utěrky a hned nakrájejte nití.
Karlovarský knedlík vařený v utěrce 2