Maso
- vepřový bůček (s kostí) 1 kg
- drcený kmín 1 lžíce
- sušený česnek 1 lžička
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Knedlíky
- rohlík 4 ks
- polohrubá mouka 250 g
- vejce (žloutky a bílky zvlášť) 2 ks
- mléko 250 g
- sůl 1 lžička
Zelí
- červené zelí (sterilované ) 640 g
- červená cibule 1 ks
- olej 1 lžíce
- třtinový cukr (na doslazení)
- hladká mouka (nebo nastrouhané jablko na zahuštění)
- ocet (na dochucení)
- sůl (na dochucení)
Postup přípravy
- Bůček: Pokud má bůček tvrdou kůži na sobě, odkrojte ji. Maso nakrájejte z vrchní tukové části na mřížku, ze všech stran do bůčku vetřete kmín, sušený česnek, sůl a čerstvě namletý pepř. Přendejte do pekáčku, přiklopte a pečte v předehřáté troubě při 180 °C asi 2 hodiny. Podle potřeby podlijte troškou vody, ale bůček sám pustí hodně šťávy. Potom odklopte a dopečte doměkka, do zlatavé kůrky, klidně další hodinu. Pak nakrájejte maso na plátky.
- Knedlíky: Rohlíky nakrájejte na kostičky, v míse je smíchejte s moukou, přidejte sůl, žloutky a mléko. Nakonec zlehka vmíchejte z bílků vyšlehaný sníh. Připravte dva půllitry nebo větší širší sklenice, do nich rozložte pevnější svačinový sáček a dovnitř rozdělte na dva díly těsto na knedlíky. Rukama vytvarujte v sáčcích knedlíky a vařte je ve velkém hrnci s vroucí vodou tak, že sáček prázdnou částí přeložíte přes okraj hrnce a přiklopíte pokličkou. Vařte je asi 28 minut, poté vyjměte knedlíky ze sáčků a nakrájejte.
- Zelí: Na oleji zpěňte nadrobno nakrájenou červenou cibuli, přidejte slité sterilované zelí a duste ho při nižší teplotě do měkka, asi 10 minut. Nakonec dochuťte solí, klasickým octem, podle potřeby doslaďte cukrem. Zahustit zelí můžete buď hladkou moukou, kterou je třeba ještě potom minimálně 10 minut provařit, nebo můžete zelí zahustit nastrouhaným jablkem.
- Na talíře servírujte nakrájené maso, knedlíky a zelí, vše polijte vypečenou šťávou a nezapomeňte na dobré pivo!