návrat zpět

Najděte si recept

Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
Reklama

Česká klasika: Vepřo knedlo zelo s pečeným bůčkem, mléčnými knedlíky a červeným zelím

Hodnoceno: 11x
4–6 porce
nad 2 hodiny
Vepřo knedlo zelo s pečeným bůčkem
Autor: Slepičárna blog Vepřo knedlo zelo s pečeným bůčkem
Vepřo knedlo zelo je nestárnoucí poklad české kuchyně, který si čas od času rádi dopřejeme i dnes. Oblíbený nedělní oběd můžete připravit z různých kusů vepřového masa, my hlasujeme pro šťavnatý bůček s křupavou kůrkou doplněný vláčnými knedlíky s mlékem a sladkokyselým červeným zelím.

Postup

  1. Bůček: Pokud má bůček tvrdou kůži na sobě, odkrojte ji. Maso nakrájejte z vrchní tukové části na mřížku, ze všech stran do bůčku vetřete kmín, sušený česnek, sůl a čerstvě namletý pepř. Přendejte do pekáčku, přiklopte a pečte v předehřáté troubě při 180 °C asi 2 hodiny. Podle potřeby podlijte troškou vody, ale bůček sám pustí hodně šťávy. Potom odklopte a dopečte doměkka, do zlatavé kůrky, klidně další hodinu. Pak nakrájejte maso na plátky.
  2. Knedlíky: Rohlíky nakrájejte na kostičky, v míse je smíchejte s moukou, přidejte sůl, žloutky a mléko. Nakonec zlehka vmíchejte z bílků vyšlehaný sníh. Připravte dva půllitry nebo větší širší sklenice, do nich rozložte pevnější svačinový sáček a dovnitř rozdělte na dva díly těsto na knedlíky. Rukama vytvarujte v sáčcích knedlíky a vařte je ve velkém hrnci s vroucí vodou tak, že sáček prázdnou částí přeložíte přes okraj hrnce a přiklopíte pokličkou. Vařte je asi 28 minut, poté vyjměte knedlíky ze sáčků a nakrájejte.
  3. Zelí: Na oleji zpěňte nadrobno nakrájenou červenou cibuli, přidejte slité sterilované zelí a duste ho při nižší teplotě do měkka, asi 10 minut. Nakonec dochuťte solí, klasickým octem, podle potřeby doslaďte cukrem. Zahustit zelí můžete buď hladkou moukou, kterou je třeba ještě potom minimálně 10 minut provařit, nebo můžete zelí zahustit nastrouhaným jablkem.
  4. Na talíře servírujte nakrájené maso, knedlíky a zelí, vše polijte vypečenou šťávou a nezapomeňte na dobré pivo!

Hledáte recepty na další poklady české kuchyně? Tady je najdete všechny pěkně pohromadě: 

Slepičárna
Jana a Štěpán Vašákovi

Blog Slepičárna založili Jana a Štěpán v roce 2015 jako místo, kde si můžou ukládat své oblíbené rodinné recepty.

Nejraději vaří tradiční česká jídla, středomořskou kuchyni a sem tam do něj propašují i něco zdravějšího.

Recepty doprovází i krásné fotky a nevšední grafická úprava - zkrátka radost pohledět, uvařit a ochutnat...!