Právě teď zkrášlují podzimní přírodu a dávají jí ten správný říz. Krásou jeřabin, černých bezinek a šípků se nemusíte kochat jen při procházkách, klidně je pozvěte do své kuchyně. Poradíme vám, jak na to.

Právě teď zkrášlují podzimní přírodu a dávají jí ten správný říz. Krásou jeřabin, černých bezinek a šípků se nemusíte kochat jen při procházkách, klidně je pozvěte do své kuchyně. Poradíme vám, jak na to.
Možná působí trochu starosvětsky sbírat šípky nebo jeřabiny, ale není to právě na podzimu krásné? Pokaždé s ním přivane vůně starých dobrých časů, kdy se nezíralo do mobilů, nespěchalo se na meetingy a prostě se žilo. Okolní příroda nabízela, a tak lidé přijímali a zpracovávali. Jeřabiny, bezinky a šípky navíc rostou na každé české a moravské mezi, a tak byly oblíbenou alternativou k ovoci. Plné vitamínů, zadarmo a výborné. Naučíme vás tři recepty, které letos můžete vyzkoušet, až se vrátíte z pomalé podzimní procházky.
Plody jeřábu se dají sbírat od srpna do listopadu a kromě omáček k masu, džemů nebo kompotů z nich můžete uvařit čaj. Musíte si počkat na přezrálé, měkké plody, ve kterých sice klesá množství vitamínu C, ale stoupá sladkost. Jeřabiny si nemůžete jen tak zobat do pusy, nejprve je v každém případě musíte tepelně zpracovat! Jeřabiny nejlépe poslouží jako zavařený kompot nebo džem. Až se budete chtít blýsknout nedělní svíčkovou, s nimi ji dovedete k nebeské dokonalosti.
Očištěné jeřabiny, cukr a veškeré koření vložte do hrnce s vodou a na mírném plameni vařte 15 minut. Často míchejte. Připravte si vedle v malém hrnci agar: do 100 ml vroucí vody nasypte vločky agaru a tři minuty míchejte a mírně vařte. Poté agarovou hmotu nasypte k rozvařeným jeřabinám a ještě 5 minut společně povařte. Vyndejte skořici i hřebíčky (odvážní je mohou nechat) a plňte do sterilizovaných zavařovacích sklenic. Uchovávejte na chladném místě.
Jeřabinový džem Zdroj: iStock
Až si budete chtít dát stopečku vína, sáhněte po svém, vlastnoručně vyrobeném z bezu. Argumenty budou jasné: bezinkové víno je lahodné a především léčivé. Pomůže zejména při bolestivých zánětech nervů, ischiasu, migréně a podobných obtížích.
Očištěné plody bezinek zalijte vodou, přidejte koření a vařte půl hodiny. Odvar přeceďte přes plátýnko, vmíchejte cukr a dalších 10 minut povařte. Počkejte, až zchladne a do ještě vlažného roztoku vmíchejte rozdrobené droždí. Nechte 24 hodin odstát, znovu dobře promíchejte a opět nechte kvasit 24 hodin. Nápoj sceďte do pětilitrové sklenice, kterou pevně ovažte celofánem a v teple nechte stát klidně měsíc, kdy víno stočte do láhví.
Kančí se zelím nebo se šípkovou? Se šípkovou! Na tu budete potřebovat kvalitní domácí šípkový bio džem, který si ukuchtíte raz dva. Jediná práce, která vás čeká, je poctivé pasírování, protože šípky jsou plné peciček, tvrdých slupek a štětinek. Ale za tu práci to stojí, protože lepší zásobárnu vitamínů na zimu, byste sotva pohledali!
Šípky bez stopek a okvětních lístků rozkrájejte a dobře operte. Nasypejte je do hrnce a zalijte vodou. Pomalu vařte doměkka. Vzniklý rozvar poctivě propasírujte přes síto. Připravený protlak znovu uveďte do varu, přidejte cukr a vařte, dokud nezačne houstnout. Hotový džem nalijte do předehřátých a sterilizovaných sklenic a uzavřete víčkem. Pak otočte sklenice dnem vzhůru a nechte džem vychladnout.
Kompletní recept najdete ZDE
Zdroj: autorský text
Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.
Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů
prima-cnn-news
prima-zeny
prima-zoom
prima-fresh
prima-cool
playboy
lajk
prima-living