Právě teď zkrášlují podzimní přírodu a dávají jí ten správný růž. Krásou jeřabin, černých bezinek a šípků se nemusíte kochat jen při procházkách, klidně je pozvěte do své kuchyně. Poradíme vám, jak na to.
Jeřabiny, bezinky, šípky: sklízejte a zpracujte podle babiček
Možná působí trochu starosvětsky sbírat šípky nebo jeřabiny, ale není to právě na podzimu krásné? Pokaždé s ním přivane vůně starých dobrých časů, kdy se nezíralo do mobilů, nespěchalo se na meetingy a prostě se žilo. Okolní příroda nabízela a tak lidé přijímali a zpracovávali. Jeřabiny, bezinky a šípky navíc rostou na každé české a moravské mezi a tak byly oblíbenou alternativou k ovoci. Plné vitamínů, zadarmo a výborné. Naučíme vás tři recepty, které letos můžete vyzkoušet, až se vrátíte z pomalé podzimní procházky.
Podzim ve skleničce
Plody jeřábu se dají sbírat od srpna do listopadu a kromě omáček k masu, džemů nebo kompotů z nich můžete uvařit čaj. Musíte si počkat na přezrálé, měkké plody, ve kterých sice klesá množství vitamínu C, ale stoupá sladkost. Jeřabiny si nemůžete jen tak zobat do pusy, nejprve je v každém případě musíte tepelně zpracovat! Jeřabiny nejlépe poslouží jako zavařený kompot nebo džem. Až se budete chtít blýsknout nedělní svíčkovou, s nimi ji dovedete k nebeské dokonalosti.
Jeřabinový džem
• 500 g kuliček jeřabin
• 500 g světlého třtinového cukru
• 1 - 2 ks skořice
• 10 hřebíčků
• 20 ml vody
• 1 lžička vloček agar-agar
• 100 ml vody
Očištěné jeřabiny, cukr a veškeré koření vložte do hrnce s vodou a na mírném plameni vařte 15 minut. Často míchejte. Připravte si vedle v malém hrnci agar: do 100 ml vroucí vody nasypte vločky agaru a tři minuty míchejte a mírně vařte. Poté agarovou hmotu nasypte k rozvařeným jeřabinám a ještě 5 minut společně povařte. Vyndejte skořici i hřebíčky /odvážní mohou nechat/ a plňte sterilizované zavařovací sklenice. Uchovávejte na chladném místě.
Užijte si dobu bezovou
Až si budete chtít dát stopečku vína, sáhněte po svém, vlastnoručně vyrobeném z bezu. Argumenty budou jasné: bezinkové víno je lahodné a především léčivé. Pomůže zejména při bolestivých zánětech nervů, ischiasu, migréně a podobných obtížích.
Bezinkové víno
• 2 l zralých plodů bezu černého
• 4 l převařené a vychladlé vody
• 3 zrnka pepře
• 5 kuliček nového koření
• 3 hřebíčky
• 2 kg cukru
• 5 dkg kvasnic
Očištěné plody bezinek zalijeme vodou, přidáme koření vaříme půl hodiny. Odvar přecedíme přes plátýnko, vmícháme cukr a dalších 10 minut povaříme. Počkáme, až zchladne a do ještě vlažného roztoku vmícháme rozdrobené droždí. Necháme 24 hodin odstát, znovu dobře promícháme a opět necháme kvasit 24 hodin. Nápoj scedíme do pětilitrové sklenice, kterou pevně ovážeme celofánem a v teple necháme stát klidně měsíc, kdy víno stočíme do láhví.
Dobrota z divokých růží
Kančí se zelím nebo se šípkovou? Se šípkovou! Na tu budete potřebovat kvalitní domácí šípkový bio džem, který si ukuchtíte raz dva. Jediná práce, která vás čeká je poctivé pasírování, protože šípky jsou plné peciček, tvrdých šlupek a štětinek. Ale za tu práci to stojí, protože lepší zásobárnu vitamínů na zimu, byste sotva pohledali!
Šípkový džem
• 1 kg čerstvých šípků
• 300 g bílého cukru
• 300 g želírovacího cukru
• voda
Šípky bez stopek a okvětních lístků rozkrájejte a dobře operte. Nasypejte je do hrnce a zalijte vodou. Pomalu vařte doměkka. Vzniklý rozvar poctivě propasírujte přes síto. Připravený protlak znovu uveďte do varu, přidejte cukr a vařte, dokud nezačne houstnout. Hotový džem nalijte do předehřátých a sterilizovaných sklenic a uzavřete víčkem. Pak otočte sklenice dnem vzhůru a nechte džem vychladnout.
Autor: Kamila Ulčová