Suroviny
- kančí maso (v celku) 1 kg
- zelenina (Kořenová ) 2 mrkve, 1/2 menšího celeru, 1 petržel
- cibule 2 ks
- švestková povidla 1 lžíce
- šípkový džem (nebo šípkové pyré) 3 lžíce
- cukr (pokud použijete šípkovou zavařeninu, dejte cukru méně, asi 1 lžíci) 1–2 lžíce
- ocet 1–2 lžíce
- divoké koření 15 kuliček černého pepře, 10 kuliček nového koření
- tymián (pár snítek čerstvého )
- červené víno 250 ml
- máslo
- sádlo
- jíška (máslová)
- smetana cca 100 ml
- sůl
Článek
16 receptů na úpravu zvěřiny
Využijte období, kdy je k mání ta nejčerstvější zvěřina, a dopřejte si výjimečný chuťový zážitek!
Postup přípravy
- Na másle se sádlem orestujte nahrubo nastrouhanou kořenovou zeleninu, pak přidejte nakrájenou cibuli a restujte dozlatova.
- Vsypte cukr a nechte zkaramelizovat dohněda, aby měl základ tmavší barvu. Přilijte ocet a nechte zcela odpařit. V této fázi vložte osolené maso a na základu ho ze všech stran opečte.
- Podlijte vínem, z poloviny ho odpařte a přilijte cca 200 ml silného vývaru. Vložte všechno koření včetně tymiánu, přiklopte a duste na mírném ohni doměkka.
- Občas maso obraťte. Když je maso měkké, vyjměte ho (přikryjte, aby neoschlo a uchovávejte v teple ) a dodělejte omáčku.
- Zbavte se koření a základ propasírujte nebo rozmixujte dohladka. Vmíchejte povidla a šípkové pyré nebo zavařeninu, případně přilijte trochu vody nebo vývaru, smetanu a zahustěte jíškou. Ještě půl hodiny nechte provářet na mírném plameni. Maso nakrájejte na plátky a podávejte s omáčkou.