Suroviny
- králičí stehno 4 ks
- přepuštěné máslo (ghí) 2 lžíce
- mrkev (střední ) 2 ks
- petržel (střední ) 2 ks
- cibule 1 ks
- rajský protlak 1 lžíce
- bobkový list 2 ks
- jalovec 1/2 lžičky
- nové koření 1/2 lžičky
- vývar (masový) 300 ml
- slanina (plátky ) 200 g
- marmeláda (šípková,např. Darbo) 5 lžic
- citronová šťáva
- máslo 1 a 1/2 lžíce
- sůl
- pepř
Postup přípravy
- Ve velkém litinovém hrnci nebo pekáči, ve kterém budete později vše péct, na ghí orestujte na kostičky nakrájenou mrkev a petržel.
- Když začnou zlátnout, přidejte nasekanou cibuli a společně zarestujte. Následně přidejte k zelenině lžíci rajského protlaku a koření (bobkový list, nové koření a jalovec), zamíchejte a zalijte asi 200 ml vývaru.
- Králičí stehna omyjte, osušte, osolte a opepřete. Zabalte je do plátků slaniny a vložte do hrnce na zeleninu s vývarem.
- Hrnec či pekáč přiklopte a dejte péct na cca 60–70 minut do trouby na 180 °C.
- Po této době by maso mělo být už měkké, odkryjte ho a dopečte asi 15 minut bez pokličky. Pak maso vyndejte na talíř, přikryjte ho alobalem a dodělejte omáčku.
- Nejprve z ní vyndejte koření, do hrnce pak přilijte zbytek vývaru a obsah promixujte nebo propasírujte.
- Přidejte šípkovou marmeládu, ruční metlou prošlehejte a vařte ji ještě asi 15 minut, dle chuti ji okyselte citronovou šťávou a dosolte ji.
- Nakonec do horké (ne vroucí) omáčky zamíchejte máslo pro zjemnění.
- Králičí stehna podávejte přelitá šípkovou omáčkou a jako přílohu zvolte například karlovarské knedlíky.
Pečený králík se slaninou a šípkovou omáčkou 2 Zdroj: Coolinářka