Pečený králík se slaninou a šípkovou omáčkou
Zdroj: Coolinářka
Pečený králík se slaninou a šípkovou omáčkou
Zdroj:
Coolinářka
Jistě ho znáte na česneku, na smetaně, ale už jste někdy ochutnali pečeného králíka se šípkovou omáčkou? Skvělá kombinace, obzvlášť když ještě maso doplníte o voňavou slaninu. Stejná omáčka se ale samozřejmě hodí ke zvěřině nebo hovězímu masu.
Postup přípravy
-
Ve velkém litinovém hrnci nebo pekáči, ve kterém budete později vše péct, na ghí orestujte na kostičky nakrájenou mrkev a petržel.
-
Když začnou zlátnout, přidejte nasekanou cibuli a společně zarestujte. Následně přidejte k zelenině lžíci rajského protlaku a koření (bobkový list, nové koření a jalovec), zamíchejte a zalijte asi 200 ml vývaru.
-
Králičí stehna omyjte, osušte, osolte a opepřete. Zabalte je do plátků slaniny a vložte do hrnce na zeleninu s vývarem.
-
Hrnec či pekáč přiklopte a dejte péct na cca 60–70 minut do trouby na 180 °C.
-
Po této době by maso mělo být už měkké, odkryjte ho a dopečte asi 15 minut bez pokličky. Pak maso vyndejte na talíř, přikryjte ho alobalem a dodělejte omáčku.
-
Nejprve z ní vyndejte koření, do hrnce pak přilijte zbytek vývaru a obsah promixujte nebo propasírujte.
-
Přidejte šípkovou marmeládu, ruční metlou prošlehejte a vařte ji ještě asi 15 minut, dle chuti ji okyselte citronovou šťávou a dosolte ji.
-
Nakonec do horké (ne vroucí) omáčky zamíchejte máslo pro zjemnění.
-
Králičí stehna podávejte přelitá šípkovou omáčkou a jako přílohu zvolte například karlovarské knedlíky.
Pečený králík se slaninou a šípkovou omáčkou 2
Zdroj: Coolinářka
Pečený králík se slaninou a šípkovou omáčkou 2
Zdroj:
Coolinářka