Suroviny
- hruška 2 ks
- máslo 75 g
- tymián 4 snítky + na dozdobení
- červený pepř (drcený)
- cibule 1 ks
- česnek 1 stroužek
- rýže arborio 300 g
- bílé víno 200 ml
- sůl
- zeleninový vývar 600 ml
- mletá skořice
- sýr s modrou plísní 60 g

Postup přípravy
- Omyjte hrušky, osušte je, rozkrájejte na osminky nebo na tenké plátky a zbavte semínek či jadřinců.
- Opékejte hrušky pozvolna několik minut na másle spolu s lístky tymiánu a červeným pepřem. Poté je vyjměte a dejte stranou.
- Nakrájejte cibuli a česnek nadrobno a orestujte je v pánvi na výpeku z hrušek. Přidejte rýži, krátce orestujte a podlijte bílým vínem a trochou vývaru. Okořeňte solí a pepřem a za stálého míchání postupně dolévejte vývar, dokud nebude rýže měkká.
- Zjemněte rizoto máslem, rozdělte na talíře, přidejte opečené hrušky, posypte špetkou skořice a strouhaným sýrem. Před podáváním dozdobte čerstvým tymiánem.
PRIMA TIPY
- Pokud chcete pokrm ještě výraznější, přidejte na závěr trochu drcených nasucho orestovaných vlašských ořechů.
- Skvěle se hodí hutnější víno – třeba suché Chardonnay – a výrazný sýr, například parmazán nebo pecorino.

Krémové rizoto s pečenými hruškami a modrým sýrem Zdroj: Kulinární studio BAUER MEDIA CZ / Imagefood BM / Profimedia
Vyzkoušejte také krémové dýňové rizoto podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Krémové dýňové rizoto