Suroviny
- kančí hřbet
- Pepř
- Sůl
Na omáčku
- Vývar 1 dcl
- šípková marmeláda 2 lžíce
- mrkev 1 ks
- řapíkatý celer
- Šalotka 1 ks
- jalovec 6 kuliček
- Cukr
- Máslo
- Olivový olej
- Sůl
- Pepř
Na kapustu
- kapusta
- Smetana 1 dcl
- Slanina 1 plátek
- Máslo
- mrkev
- řapíkatý celer
- Šalotka
- Sůl
- Pepř
Postup přípravy
- Jako první si připravte omáčku: v kastrůlku nechte rozpustit kousek másla a orestujte nadrobno nakrájenou mrkev, řapíkatý celer a šalotku. Pak přisypte cukr, pár kuliček jalovce a zalijte vývarem. Osolte, opepřete, přidejte šípkovou marmeládu a nechte povařit, aby omáčka zhoustla.
- Jako přílohu budete podávat kapustu: nakrájejte ji na nudličky, nechte krátce povařit v osolené vodě a pak přendejte do mísy s ledovou vodou, abyste zastavili var a kapusta tak neztratila krásnou zelenou barvu. Potom přeceďte a nechte okapat.
- V dalším hrnci orestujte plátek slaniny, přidejte kousek másla a nakrájenou zeleninu. Zalijte smetanou a nechte zhoustnout. Pak přidejte spařenou kapustu, osolte, opepřete a promíchejte.
- Maso osolte a opepřete a ze všech stran orestujte na olivovém oleji. Pak nechte dopéct v troubě na 180 stupňů.
- Šťávu z pánve, na které jste restovali maso, zalijte šípkovou omáčkou, aby se chutě spojily.
- Asi po 10 minutách vyndejte maso z trouby, přikryjte alobalem a nechte chvíli odležet. Šťávu z pekáčku přidejte k omáčce a pak ji přeceďte.
- Maso nakrájejte na plátky a spolu s kapustou a omáčkou nandejte na talíř.