Rohlíčky:
- plnotučné mléko 50 ml
- cukr krupice 50 g
- droždí 30 g
- brambory 300 g
- polohrubá mouka 430 g
- sůl 1 špetka
- vejce 2 ks + 1 ks na potření
- máslo 50 g
- mandlové lupínky
Postup přípravy:
Z části vlažného mléka, lžíce cukru a droždí připravte kvásek a dejte ho na teplé místo kynout. Studené uvařené brambory oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle.
Do mísy prosejte mouku, přimíchejte sůl, přidejte nastrouhané brambory, rozšlehané vejce a rozpuštěné máslo. Nakonec přilijte vzešlý kvásek, dobře propracujte na tuhé těsto a nechte ho na teplém místě vykynout.
Vykynuté těsto rozválejte na pomoučeném vále na plát silný asi půl centimetru. Nakrájejte ho na trojúhelníky, stočte do rohlíčků a ihned přendejte na vymaštěný plech.
Rohlíčky nechte ještě krátce nakynout, potřete vajíčkem rozšlehaným se lžící vody a posypte plátky mandlí. Pečte asi 45 minut při 170 °C dozlatova. Máslo vyšlehejte s medem a podávejte ho spolu s teplými rohlíčky.
Nejsou rohlíčky jako rohlíčky. Vánoce se pomalu blíží, takže tento videorecept možná oceníte!
Kompletní recept najdete ZDE: Vanilkové rohlíčky