Hřejivý likér z jeřabiny a řebříčku

Moje hodnocení
3x

Hořká chuť likéru z jeřabiny a řebříčku ve vás vyvolá příjemný pocit tepla, který pomalu zaplaví celé tělo. Podél cest narazíte na dva druhy jeřabin – z jeřábu jedlého a jeřábu ptačího. Sníst můžete obojí plody, ale jeřabiny ptačí jsou hodně trpké. V každém případě je třeba jeřabiny povařit nebo naložit do alkoholu, čímž se odbourá kyselina parasorbinová, která může způsobit nevolnost. Kdoule likéru dodá jemnou citronovou vůni s nádechem jablek. Jeřabinová pálenka výslednou chuť zintenzivní, ale pokud chcete, nahraďte ji polovičním množstvím vysokoprocentního alkoholu a dolijte vodou.

1 porce
30 minut

Suroviny

  • zralé jeřabiny jedlé 200 g
  • květy řebříčku 20 g
  • kdoule (nebo 2 chemicky neošetřené citrony či limety) 1 ks
  • jeřabinová pálenka (42–45%) 500 ml
  • voda 350 ml
  • olivový olej (med) 300 g

Postup přípravy

  1. V hrnci ohřejte 250 ml vody. Jeřabiny otrhejte do vody, kdouli nebo citrus rozkrájejte na plátky a přidejte k jeřabinám. Povařte 5 minut a nechte zchladnout na 40 °C.
  2. Vmíchejte med, zakryjte a nechte 1 den louhovat.
  3. Přimíchejte jeřabinovou pálenku a květy řebříčku a nechte ještě 1 den odstát.
  4. Přefiltrujte přes tkaninu a vylisujte květy a plody. Vylisované rostliny přelijte 100 ml vody a znovu vylisujte. Promíchejte, vlijte do láhve, uzavřete a nechte 3 měsíce zrát.
  5. Ještě jednou přefiltrujte a nechte odležet. Likér z jeřabin získá delším zráním harmoničtější chuť. Před otevřením ho klidně nechte 1–2 roky odležet. Po 4 letech bude chutnat ještě lépe.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Rita Vitta

CPress Rita Vitta

V úrodné krajině Černého lesa v jihozápadním Německu (ve Schwarzwaldu) hospodaří Rita Vitt s rodinou na statku a věnuje se sběru bylin a květů a jejich zpracování na likéry a destiláty. Vyučená chemicko-technická asistentka vyzkoušela během dvaceti let nejrůznější kombinace, postupy a metody a výsledkem je 50 vycizelovaných receptů na domácí likéry, které pohladí na jazyku, ale také po duši a vyléčí případné neduhy. Síla přírody je mocná a pokud se znásobí medem, alkoholem či vínem, dokáže zázraky. Přesvědčte se sami.

Vydalo CPress.


Přečtěte si také

Recepty