Máta má díky své nezaměnitelně osvěžující mentolové chuti právem mnoho příznivců. Dá se použít na mnoho způsobů a zejména v létě oceníme její chladivé účinky, přidáme-li ji do letních alkoholických čí nealkoholických drinků.
Máta peprná – to pravé letní osvěžení, netradiční součást kuchyně i lék na zdravotní neduhy
Máta se také používá například do cukrovinek, ale její využití je mnohem širší, ať už v kuchyni, lidovém léčitelství nebo kosmetice.
Kde se vzala máta peprná?
Existuje přes 30 druhů máty a oblíbená máta peprná vznikla křížením máty klasnaté a vodní, a to v Anglii, kde je neodmyslitelnou součástí mátové omáčky, která se podává ke skopovému masu. Původem je však máta z jižní Evropy a Středomoří; nyní se pěstuje skoro po celém světě vyjma tropických pásem.
Jak pěstovat a uchovávat mátu
Mátě se bude nejlépe dařit na zahrádce, ale lze ji pěstovat i v truhlíku na balkoně nebo v květináči na okně, a to takřka celoročně.
Mátu lze skladovat v čerstvém stavu, sušit, ale i mrazit. Skladujeme-li mátu v čerstvém stavu, tak pouze po dobu několika málo dní, a to například v alobalu v ledničce. Sušenou pak skladujeme v dobře uzavíratelné nádobě na suchém a temném místě. Sušit mátu je vhodné při nižších teplotách (do 35 °C) na dobře odvětrávaném místě. Můžeme ji například celou i se stonky zavěsit doprostřed místnosti. Následně se celá rostlina i se stonky drtí. Sušit můžeme i pouze listy máty, které obsahují více hodnotných látek než stonky, a to na novinách na sluníčku, nesmějí ale zčernat, což se stává při vyšších teplotách. Nadrobno posekanou mátu s trochou vody můžeme zamrazit v nádobkách na led.
Máta se rozrůstá velmi rychle, pokud ji nechcete mít po celé zahradě, ohraničte jí prostor. Foto: iStock
Máta a její účinky na zdraví
Máta pomáhá na žaludeční potíže, zastavuje zvracení a pomáhá i při nadýmání. Má antiseptické a znecitlivující účinky, proto ji lze doporučit při bolestech zubů a dásní nebo na drobná poranění. Rozžvýkáním několika listů příjemně osvěžíte svůj dech – ne nadarmo se máta přidává do žvýkaček nebo zubních past. Máta pomáhá i při rýmě a nachlazení, kdy uvolňuje nos. Dobrou službu nám udělá i při bolestech hlavy, napětí a nespavosti.
PRIMA TIP: Přeženete-li to s letními oslavami, sáhněte po mátě, pomáhá totiž při kocovině a žaludeční nevolnosti.
Jak využít mátu v kuchyni?
Nejjednodušší využití máty je příprava čaje nebo letního drinku, kdy do vody s citronem přidáme lístečky máty, případně i cukr, který ovšem není nutný, protože máta má lehce nasládlou chuť. Populární využití máty je do drinku Mojito. Lístky čerstvé máty se také často používají k dozdobení moučníků a zmrzlinových pohárů.
Ale pozor, máta dobře pasuje i k masu, a to zejména k jehněčímu a skopovému, ale i k rybám nebo kuřecímu masu. Přidat se může i do ovocných salátů, kuskusu nebo rýže. Výborná je jako součást jogurtové zálivky na salát nebo jako netradiční součást tvarohové pomazánky. Také je nezbytnou součástí řecké omáčky tzatziki, která je výborná, jak k masu, tak k pečivu.
Autor: Dana Špatenková