Suroviny
- vepřový bůček 1,5 kg
- kmín 2 lžíce
- mořská sůl (opražená, pro vetření do masa) 2 lžíce
Salát
- hrášek 200 g
- cuketa 4 ks
- feta 200 g
- limetková kůra 2 lžíce
- limetková šťáva 4 lžíce
- extra virgin olivový olej 0,5 hrnku
- máta 2 lžíce
- sůl 1 špetka
- pepř 1 špetka
Postup přípravy
- Předehřejte troubu na 220 °C. Ostrým nožem nařízněte kůži asi v 1,5 cm rozestupech a do masa ze všech stran vetřete směs oleje, kmínu a soli. Pečte 30 minut, potom stáhněte teplotu na 200 °C a pečte dalších 30 minut, nebo dokud se vám nebude pečínka líbit. Druhý den ji nakrájejte a podávejte s hráškovým salátem.
- Na salát si nejprve oblanšírujte hrášek a cukety nakrájené na tenké plátky. Zeleninu vhoďte do hrnce s vroucí a lehce osolenou vodou. Po asi minutě a půl zeleninu přendejte do mísy s ledovou vodu (můžete přidat i ledové kostky). Zelenina lehce změkne, ale zachová si svou křupavost a hlavně barvu. Nechte okapat, přemístěte do mísy a přidejte na kolečka nakrájenou jarní cibulku a lístky máty. Zalijte zálivkou z oleje, nastrouhané limetové kůry a šťávy, soli a pepře. Nakonec na salát rozdrobte sýr feta.