Suroviny
- zelená čočka 100 g (1/2 hrnku)
- cuketa (středně velké) 3 ks
- máta 2 hrsti
- avokádo 2 ks
- olivový olej 4 lžíce
- limetková šťáva 4
- slunečnicová semínka 1 velká hrst
Postup přípravy
- Nasypte čočku do vroucí vody, 10 minut povařte, poté vařte ještě asi 30 minut na mírném ohni, dokud nezměkne, nesmí však být rozvařená. Pokud v hrnci zbyde nějaká voda, sceďte ji a nechte čočku vychladnout.
- Zatímco čočka chladne, nastrouhejte pomocí škrabky na brambory cukety na tenké plátky. Otrhejte mátové lístky ze stonků a nasekejte je na větší kousky. Oloupejte avokádo a nakrájejte ho na menší kousky.
- Vložte vystydlou čočku, plátky cukety, avokádo a mátu do mísy a zakápněte olivovým olejem a limetkovou šťávou. Dobře promíchejte a nakonec posypte slunečnicovými semínky.
- Prima tip: Tento salát můžete snadno oživit novými ingrediencemi. Zkuste přidat třeba zrnka granátových jablek, opražené kešu oříšky, fazolové lusky nebo tenké plátky hub.