Suroviny
Klasické kubánské mojito je koktejl, který zvládne připravit i barman začátečník a navíc s ním potěšíte snad každého. Jeho chuť je nekomplikovaná, stejně jako použité ingredience, takže nemusíte shánět po obchodech nic speciálního.
Co je mojito?
Tradiční koktejl pochází z Kuby a připravuje se pouze z 5 ingrediencí. Základem je bílý rum, třtinový cukr, limetová šťáva, soda a lístky čerstvé máty. Díky své osvěžující chuti je populární hlavně v letním období.
Kromě klasiky se objevují i nové variace, některé využívají místo limety šťávu z citronu, jiné se připravují z rumu s příchutí kokosu, přidávají se ochucené likéry nebo různé čerstvé ovoce – skvělá je třeba mučenka nebo vodní meloun.
Připravte klasické mojito podle návodného videoreceptu
Postup přípravy
- Do vysoké sklenice dejte 8 lístků máty. Přidejte 2 klínky limety (asi ¼ limety) a paličkou něžně krouživým pohybem promačkejte tak, abyste mátu zbytečně nerozdrtili na malé kousky.
- Přidejte další 2 klínky limety a přidejte 2 lžičky cukrového sirupu nebo krupicového cukru. Promíchejte paličkou, aby se cukr rozpustil.
- Sklenice naplňte kostkami ledu. Přelijte přes ně 60 ml bílého rumu a dolijte sodovkou. Jemně promíchejte a ozdobte skrojkem limety a snítkou čerstvé máty.
PRIMA TIPY: Nebojte se malých obměn. Zkuste do mojita přidat nakrájené čerstvé jahody, celé maliny nebo v základu podrtit kousek vodního melounu. Tradičně se do koktejlu používá bílý rum. Různé další variace ale nabízejí použití zlatého třtinového rumu, tmavého rumu, ginu, nebo dokonce vodky.
Vyzkoušejte také osvěžující Aperol Spritz podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Aperol Spritz: Namíchejte si oblíbený letní drink