Suroviny
- jahody 500 g
- hroznová šťáva 200 ml
- cukr krystal 100 g
- máta
Než se pustíte do přípravy, pojďme se podívat na to, jak vybrat kvalitní jahody?
1. Doporučujeme využít co nejčerstvější jahody
Ideální je sbírat již zralé jahody v brzých ranních hodinách. Pokud jahody kupujete, vybírejte například ty, které jsou označené logy kvality. Jahody před zpracováním doporučujeme neomývat pod tekoucí vodou, ale na chvilku je namočit do misky s vodou a nechte okapat. Udrží si tak více své aroma.
2. Jak by měly vypadat kvalitní jahody?
Na první pohled jsou tuzemské jahody čerstvé, lesklé, bez otlaků a povadlých kališních lístků. České jahody bývají obvykle menší než jahody dovozové. Vždy jsou prodávány ve vhodném, čistém, pevném a nepoužitém obalu.
3. Rozhodující je i chuť a vůně
Jahody vypěstované v našem klimatu a regionu jsou mnohými spotřebiteli považovány za chutnější, protože jsou ještě v den sklizně u zákazníka. Proto jsou vždy čerstvé a plné jahodové chuti i vůně.
4. Jahody „jednouplodící“ vs. „stáleplodící“
Jahody jsou sezónní ovoce. Sklizeň trvá od konce května do poloviny července. Nejchutnější plody jsou právě v tomto období. Jedná se o tzv. jahody jednouplodící nebo také červnové. Mimo sezónu se pěstují tzv. stáleplodící, ale ty nedosahují takových chuťových hodnot jako tzv. jednouplodící.
Postup přípravy
- Jahody omyjte a rozmixujte spolu s hroznovou šťávou a cukrem.
- Připravenou směs dejte do mrazáku a vždy po 45 minutách promíchejte vidličkou, dokud směs nezmrzne.
- Hotovou tříšť ozdobte lístky máty.
PRIMA TIP: Pokud vám zbyly jahody, není nutné je vždy připravovat na sladko. Jejich chuť vynikne i v zeleninových salátech, do kterých je můžete v kombinaci s mátou přidat na osvěžení. Skvěle se také jahody doplňují se sýry.
Vyzkoušejte jednoduchý jahodový dezert se zmrzlinou podle videoreceptu