Akademie kvality

Jahodová tříšť s mátou a hroznovou šťávou

Moje hodnocení
2x

Tříšť je něco mezi nápojem a zmrzlinou. Dokonalá chuťovka pro zahradní slavnost, která osvěží a povzbudí. Jahodová tříšť s hroznovou šťávou je kombinace vyvažující sladkou a kyselou chuť.

4 porce
180 minut

Suroviny

Než se pustíte do přípravy, pojďme se podívat na to, jak vybrat kvalitní jahody?

1.       Doporučujeme využít co nejčerstvější jahody

Ideální je sbírat již zralé jahody v brzých ranních hodinách. Pokud jahody kupujete, vybírejte například ty, které jsou označené logy kvality. Jahody před zpracováním doporučujeme neomývat pod tekoucí vodou, ale na chvilku je namočit do misky s vodou a nechte okapat. Udrží si tak více své aroma.

2.       Jak by měly vypadat kvalitní jahody?

Na první pohled jsou tuzemské jahody čerstvé, lesklé, bez otlaků a povadlých kališních lístků. České jahody bývají obvykle menší než jahody dovozové. Vždy jsou prodávány ve vhodném, čistém, pevném a nepoužitém obalu.

3.       Rozhodující je i chuť a vůně

Jahody vypěstované v našem klimatu a regionu jsou mnohými spotřebiteli považovány za chutnější, protože jsou ještě v den sklizně u zákazníka. Proto jsou vždy čerstvé a plné jahodové chuti i vůně.

4.       Jahody „jednouplodící“ vs. „stáleplodící“

Jahody jsou sezónní ovoce. Sklizeň trvá od konce května do poloviny července. Nejchutnější plody jsou právě v tomto období. Jedná se o tzv. jahody jednouplodící nebo také červnové. Mimo sezónu se pěstují tzv. stáleplodící, ale ty nedosahují takových chuťových hodnot jako tzv. jednouplodící.

Postup přípravy

  1. Jahody omyjte a rozmixujte spolu s hroznovou šťávou a cukrem.
  2. Připravenou směs dejte do mrazáku a vždy po 45 minutách promíchejte vidličkou, dokud směs nezmrzne.
  3. Hotovou tříšť ozdobte lístky máty.
PRIMA TIP: Pokud vám zbyly jahody, není nutné je vždy připravovat na sladko. Jejich chuť vynikne i v zeleninových salátech, do kterých je můžete v kombinaci s mátou přidat na osvěžení. Skvěle se také jahody doplňují se sýry.

Vyzkoušejte jednoduchý jahodový dezert se zmrzlinou podle videoreceptu

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Akademie kvality


Přečtěte si také

Recepty