Suroviny
- voda (horká) 2 hrnky
- čaj (zelený nebo černý) 2 sáčky
- cukr (případně více či méně podle chuti) 2–4 lžíce
- máta (lístky) 1 velká hrst
- piniové oříšky (syrové nebo nasucho opražené)
Tradiční tuniský čaj je v zemi podáván velmi sladký a běžně se k němu podává i něco k snědku. Většinou jde o makroudh, semolinové sušenky s datlemi a sirupem. Vy si ho ale můžete vychutnat i samotný, protože piniové oříšky v něm slouží tak trochu i jako malá svačinka. Nápoj můžete připravit ze zeleného i černého čaje, v Tunisku je populárnější zelený. Čerstvá máta dodává příjemnou svěžest.
Postup přípravy
Vodu nalijte do hrnce, vložte do něj čaj a cukr a přiveďte k varu. Jakmile se voda začne vařit, přidejte mátu a vařte další minutu. Následně hrnec sejměte z plamene a nechte obsah pět minut odpočívat.
Čaj sceďte přes sítko do čajové konvice a podávejte v menších sklenkách, do nichž nasypte hrstičku piniových oříšků. Na ozdobu můžete použít i lístek čerstvé máty.
Vyzkoušejte také orientální punč podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Orientální punč s červeným vínem a bílým rumem podle Karolíny Kamberské