Tuniský mátový čaj – tradiční nápoj je sladký, aromatický a podává se s oříšky

Moje hodnocení
0x

Tunisané jsou proslulí svou pohostinností a jednou z prvních věcí, kterou udělají, většinou je, že návštěvě nabídnou něco k pití. Zpravidla se jedná o jejich tradiční čaj, který obyvatelé této severoafrické země běžně popíjejí i v létě. Pro nás je však tento nápoj ideální ve dnech, kdy se ochlazuje, a to i proto, že nám může připomenout bezstarostnou dovolenou.

4 porce
20 minut
africká

Suroviny

  • voda (horká) 2 hrnky
  • čaj (zelený nebo černý) 2 sáčky
  • cukr (případně více či méně podle chuti) 2–4 lžíce
  • máta (lístky) 1 velká hrst
  • piniové oříšky (syrové nebo nasucho opražené)

Tradiční tuniský čaj je v zemi podáván velmi sladký a běžně se k němu podává i něco k snědku. Většinou jde o makroudh, semolinové sušenky s datlemi a sirupem. Vy si ho ale můžete vychutnat i samotný, protože piniové oříšky v něm slouží tak trochu i jako malá svačinka. Nápoj můžete připravit ze zeleného i černého čaje, v Tunisku je populárnější zelený. Čerstvá máta dodává příjemnou svěžest.

Postup přípravy

  1. Vodu nalijte do hrnce, vložte do něj čaj a cukr a přiveďte k varu. Jakmile se voda začne vařit, přidejte mátu a vařte další minutu. Následně hrnec sejměte z plamene a nechte obsah pět minut odpočívat.

  2. Čaj sceďte přes sítko do čajové konvice a podávejte v menších sklenkách, do nichž nasypte hrstičku piniových oříšků. Na ozdobu můžete použít i lístek čerstvé máty.

Vyzkoušejte také orientální punč podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE: Orientální punč s červeným vínem a bílým rumem podle Karolíny Kamberské

Zdroj receptu

Eliška Reiglová

redaktorka FTV Prima

Přečtěte si také

Recepty

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů