Suroviny
- extra panenský olivový olej 3 lžíce
- lístky máty, nahrubo nasekané 1 hrst
- nastrouhaná kůra a šťáva z 1/2 citronu
- opláchnuté a okapané kapary 1 lžíce
- piniové oříšky, nasucho opražené 2 lžíce
- sušené těstoviny nebo 160 g čerstvých těstovin 200 g
- sůl a čerstvě namletý pepř
- nastrouhaný parmazán na posypání
Postup přípravy
- Osolenou vodu na těstoviny přiveďte ve velkém hrnci k varu.
- V servírovací míse zatím smíchejte olivový olej, nasekanou mátu, citronovou šťávu a kůru, kapary a piniové oříšky.
- Když je osolená voda v hrnci vroucí, vhoďte do ní těstoviny a vařte je dle návodu na obalu.
- Těstoviny sceďte, ale nechte si hrnek vody. Nasypte horké těstoviny k citronové směsi a s vervou míchejte, dokud pokrm nebude mít krémovou konzistenci a těstoviny nebudou úplně obalené. Jestli se vám těstoviny zdají suché, můžete přidat trochu olivového oleje nebo kapku slité vody. Dobře zamíchejte.
- Dochuťte, posypte nastrouhaným parmazánem a čerstvě mletým pepřem a ihned podávejte.
- Lze posypat praženými mandlovými plátky.
Těstoviny s citronem, mátou a kapary Zdroj: Tajemství těstovin