zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat
Pečené cuketové chipsy s parmazánem a tymiánem
Autor: iStock Pečené cuketové chipsy s parmazánem a tymiánem

Pečené cuketové chipsy s parmazánem a tymiánem jsou zdravou chuťovkou, kterou si zamilujete

Když se rozjede sezona cuket, je v podstatě k nezastavení :) Dalším způsobem, jak cukety zpracovat, jsou dokonale křupavé lupínky, které nejsou smažené, ale pečené v troubě, takže se dají považovat za celkem zdravou chuťovku.
Klára Michalová , 28.06.2021

reklama

O křupavý kabátek se postará panko strouhanka, výraznou chuť dodá nastrouhaný parmazán a lístky tymiánu. Výtečné drobné pohoštění ke sklence vína či oroseného piva, ale můžete je podávat i jako netradiční přílohu třeba ke grilovanému masu, rybě nebo sýru.

Lupínky pečte v troubě vyhřáté na vysokou teplotu. Rozložte je v jedné vrstvě na pečicí papír, můžete ho nejdřív postříkat olejem ve spreji, lupínky budou křupavější, ale lze to i vynechat, pokud chcete použít minimum tuku.

Naučte se vyrobit domácí panko strouhanku

Naučte se vyrobit domácí panko strouhanku

Při obalování cuketových koleček použijte systém oddělených rukou. Jednou rukou obalujte plátky v rozšlehaném bílku, tou samou rukou je přemístěte do misky s ochucenou strouhankou, ale na obalování v suché směsi používejte druhou ruku. Díky tomu zabráníte vytvoření lepkavé koule těsta na prstech :) Jednoduše jedna ruka na tekuté složky a druhá pouze na suché.

Chipsy můžete obalit i v klasické strouhance, ale doporučujeme vyzkoušet japonskou panko strouhanku. Nemusíte ji složitě shánět v asijských obchodech, celkem snadno ji vyrobíte doma z běžného pečiva, jen postup výroby je trochu jiný. Výsledkem je hrubší strouhanka, která je ve výsledku mnohem křupavější.

Upečte v troubě křupavé cuketové chipsy s parmazánem a tymiánem

Pečené cuketové chipsy s parmazánem a tymiánem
Autor: iStock Pečené cuketové chipsy s parmazánem a tymiánem

POTŘEBUJETE:

  • 3 středně velké cukety
  • 1–2 bílky
  • 2/3 hrnku panko strouhanky
  • 1/3 hrnku čerstvě nastrouhaného parmazánu
  • 4–5 snítek tymiánu
  • sůl a čerstvě namletý pepř
  • špetku kajenského pepře (nemusí být)

POSTUP:

  1. Předehřejte troubu na 210 stupňů. Plech vyložte pečicím papírem, případně ho můžete postříkat olejem ve spreji, ale není to nutné.
  2. Z cuket odkrojte konce a nakrájejte cukety na 1cm plátky. V míse prošlehejte bílky. V druhé míse promíchejte strouhanku, parmazán, lístky tymiánu, sůl, pepř a případně kajenský pepř.
  3. Kolečka cukety nejprve obalte v rozšlehaném bílku z obou stran, poté je přemístěte do mísy se strouhankou, obalte je z obou stran a ochucenou strouhanku na ně lehce přimáčkněte.
  4. Obalená kolečka cuket rozložte v jedné vrstvě na připravený plech, můžete je ještě zastříknout olejem ve spreji, poté vložte do trouby a pečte 20–25 minut, až budou chipsy upečené dozlatova dokřupava.

PRIMA TIP: Cuketové chipsy podávejte s oblíbeným dipem, skvěle se hodí například zakysaná smetana s trochou česneku a bylinek.

reklama

Související témata: cuketa , chipsy

reklama

Přečtěte si také