zpět

Hledáte inspiraci pro každodenní vaření?

Nechte si zasílat newsletter plný sezónních receptů.
Vložením emailu souhlasím s podmínkami pro zasílání novinek.
zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat
Pikantní cuketové hranolky s limetou, chilli a česnekem
Autor: Na grilu Pikantní cuketové hranolky s limetou, chilli a česnekem

Pikantní cuketové hranolky s limetou, chilli a česnekem

Hodnoceno: 4x
Cuket je v létě všude dost, a tak s nimi můžete experimentovat podle libosti. Pokud už vás obligátní plátky nebo kolečka nudí, nakrájejte cuketu na hranolky a zprudka opečte. Salsa z chilli papričky, česneku a limetové šťávy jim dodá příjemnou pikantnost. Cuketové hranolky můžete podávat jako nevšední předkrm, jako přílohu k masu či rybě i jako všemi oblíbený vegetariánský hlavní chod.
do 30 minut
4 porce

reklama

Postup

  1. Mladé cukety podélně pokrájejte na čtvrtiny a ty na menši špalíčky – hranolky o délce zhruba 7 cm. Dejte je do misky, zakapejte olivovým olejem a opepřete.
  2. Oloupejte česnek, nakrájejte ho na malé kostičky, přidejte do misky a promíchejte. Cuketové špalíčky vyskládejte na gril nad přímé žároviště a grilujte je na středním ohni 4 minuty z každé strany.
  3. Připravte salsu. Vymačkejte do uvolněné misky šťávu z limety, přidejte najemno pokrájenou chilli papričku, posekanou petržel nebo koriandr, olivový olej a zamíchejte.
  4. Ogrilované špalíčky dejte zpět do misky se salsou, promíchejte, osolte a podávejte.
Pikantní cuketové hranolky s limetou, chilli a česnekem
Autor: Na grilu Pikantní cuketové hranolky s limetou, chilli a česnekem

reklama

Na grilu
Zdeněk Pohlreich

Každá správná grilovací párty je neodmyslitelně spojená hlavně s masem a i v této knize ho najdete hojně. Nabízí ale i recepty, které reflektují probíhající změnu životního stylu. Není totiž pochyb o tom, že lidé začínají jíst jídla lehčí a lépe stravitelná. A pestrost a rovnováha v jídle jsou stejně důležité a zábavné jako pestrost a rovnováha v komplexním životě. Zahrada je v létě navíc plná lákavých čerstvých surovin a nabízí spoustu inspirace.

Kuchařka navazuje na předešlé knihy Zdeňka Pohlreicha z posledních let, kdy kuchařské ego hodně ustoupilo potřebám obyčejného člověka a recepty jsou tvořené z běžně dostupných produktů a postupy jsou jednoduché, takže si s nimi poradí úplně každý.

Vydalo nakladatelství Sevruga.

Související témata: grilování , cuketa , chilli , Zdeněk Pohlreich , Malá jídla