Možná už jste se v nějakém receptu potkali s výrazem panko strouhanka. Jde o japonskou strouhanku, která má úplně stejné využití jako naše klasická strouhanka, ale její struktura je dost odlišná.
Naučte se vyrobit domácí panko strouhanku
Naučte se vyrobit domácí panko strouhanku Zdroj: iStock
Japonská panko strouhanka má hrubší strukturu, vypadá jako drobné vločky. Na rozdíl od české strouhanky, která se připravuje ze starších rohlíků, veky nebo světlého chleba, který se nechá proschnout a poté se rozmixuje najemno, se panko vyrábí z čerstvého chleba a mixuje se nebo strouhá nahrubo.
A proč je japonská strouhanka v kuchyni tak zajímavá? Má to hned dva důvody. Za prvé při smažení nenasákne zdaleka tolik tuku a za druhé je výsledný pokrm opravdu mnohem křupavější! Až budete příště smažit nedělní řízky nebo vánočního kapra, zkuste je obalit v panko strouhance :)
Naučte se vyrobit domácí panko strouhanku 3 Zdroj: iStock
Vyrobte si panko za pár korun a za pár minut
Nemusíte ji shánět ve specializovaných orientálních obchodech, výroba panko strouhanky je velmi jednoduchá a jediné, co k její výrobě potřebujete, je světlý toustový chléb a trouba.
Z krajíců toustového chleba okrájejte kůrku a chleba nechte půl dne až den proschnout. Poté střídku nastrouhejte na hrubém struhadle nebo ho dejte do mixéru a promixujte tak, aby výsledná strouhanka měla hrubou strukturu vloček.
Strouhanku rozprostřete v tenké vrstvě na plech vyložený pečicím papírem a ten vložte do trouby rozehřáté na 150 stupňů na 3 minuty. Poté strouhanku promíchejte a ještě jednou dejte na 3 minuty do trouby. Při sušení ji ale bedlivě hlídejte – strouhanka by neměla vůbec hnědnout, jen se usušit hezky dokřupava. Poté ji z trouby vyndejte a nechte úplně vychladnout.
Panko strouhanku přesuňte do nádoby s těsnícím víčkem a skladujte na suchém místě.