Suroviny
- espresso (nebo silná káva) 20 ml
- kakao (holandského typu) 65 g
- hladká mouka 220 g
- jedlá soda (špetka )
- sůl (špetka )
- cukr krupice 75 g
- hnědý cukr (jemný ) 75 g
- vejce (větší ) 2 ks
- máslo (rozpuštěné ) 115 g
- zakysaná smetana 140 g
- rostlinný olej 50 ml
- mléčná čokoláda (nahrubo nasekaná ) 175 g
- bonbony (marshmallow) 6 ks
- arašídové máslo (křupavé ) 70 g
- karamelky 12 ks
Ganache
- mléčná čokoláda 250 g
- smetana ke šlehání (35 % tuku) 120 ml
Postup přípravy
- Na ganache rozlámejte čokoládu do žáruvzdorné mísy. Do rendlíku nalijte smetanu a na středním ji zahřívejte až k varu. Vlijte ji na čokoládu a míchejte, až se rozpustí. Přetáhněte přes mísu potravinářskou fólii tak, aby se dotýkala povrchu a nechte zchladnout. Trvá to zhruba 2 hodiny, než získá polotuhou konzistenci.
- V míse smíchejte kávu s 1 lžící vody a kakaem na hladkou pastu. Do jiné mísy prosejte mouku a promíchejte ji s práškem do pečiva, jedlou sodou, solí a oběma cukry. Zašlehejte vejce, kávovou pastu, máslo, smetanu a olej a zapracujte kousky čokolády.
- Troubu předehřejte na 170 °C. Formičky na cupcaky vyložte papírovými košíčky, nebo pečicím papírem. Marshmallow nakrájejte na kousky a do každého košíčku jeden vložte. Na něj rozetřete trochu arašídového másla. Karamelky rozkrojte na 4 kousky a rozložte je na povrch arašídového másla. Rozdělte na ně těsto, uhlaďte a 15–20 minut pečte v předehřáté troubě. Hotové poznáte tak, že povrch na dotek pruží. Vyjměte je a nechte 10 minut chladnout ve formičkách, pak je vyklopte a nechte zchladnout na mřížce.
- Ganache naplňte cukrářský sáček s hvězdicovou špičkou velikosti 1 cm a na každý cupcake nastříkejte spirálu. Krém můžete i jednoduše namazat nožem nebo lžičkou.