Najděte si recept
Na co máte chuť?

Čokoládové cupcaky s ganache
Suroviny (12 ks porcí)
- espresso nebo silná káva 20 ml
- kakao holandského typu 65 g
- hladká mouka 220 g
- Kypřicí prášek 1/2 sáčku
- špetka jedlé sody
- špetka soli
- cukr krupice 75 g
- jemný hnědý cukr 75 g
- větší vejce 2 ks
- rozpuštěné máslo 115 g
- Zakysaná smetana 140 g
- rostlinný olej 50 ml
- nahrubo nasekaná mléčná čokoláda 175 g
- bonbóny marshmallow 6 ks
- křupavé arašídové máslo 70 g
- karamelky 12 ks
Ganache:
- mléčná čokoláda 250 g
- smetana ke šlehání (35 % tuku) 120 ml
Postup
- Na ganache rozlámejte čokoládu do žáruvzdorné mísy. Do rendlíku nalijte smetanu a na středním ji zahřívejte až k varu. Vlijte ji na čokoládu a míchejte, až se rozpustí. Přetáhněte přes mísu potravinářskou fólii tak, aby se dotýkala povrchu a nechte zchladnout. Trvá to zhruba 2 hodiny, než získá polotuhou konzistenci.
- V míse smíchejte kávu s 1 lžící vody a kakaem na hladkou pastu. Do jiné mísy prosejte mouku a promíchejte ji s práškem do pečiva, jedlou sodou, solí a oběma cukry. Zašlehejte vejce, kávovou pastu, máslo, smetanu a olej a zapracujte kousky čokolády.
- Troubu předehřejte na 170 °C. Formičky na cupcaky vyložte papírovými košíčky, nebo pečicím papírem. Marshmallow nakrájejte na kousky a do každého košíčku jeden vložte. Na něj rozetřete trochu arašídového másla. Karamelky rozkrojte na 4 kousky a rozložte je na povrch arašídového másla. Rozdělte na ně těsto, uhlaďte a 15–20 minut pečte v předehřáté troubě. Hotové poznáte tak, že povrch na dotek pruží. Vyjměte je a nechte 10 minut chladnout ve formičkách, pak je vyklopte a nechte zchladnout na mřížce.
- Ganache naplňte cukrářský sáček s hvězdicovou špičkou velikosti 1 cm a na každý cupcake nastříkejte spirálu. Krém můžete i jednoduše namazat nožem nebo lžičkou.
PRIMA TIP: Ganache je směs čokolády a smetany, buď ke šlehání nebo zakysané. Chuť čokolády určuje chuť ganache, proto vybírejte co nejkvalitnější. Podle hustoty ji lze použít jako polevu, náplň nebo krémovou ozdobu. Připravuje se tak, že svaříte sladkou smetanu, vlijete ji k rozlámané čokoládě a mícháte dohladka, nebo rozehřejte čokoládu a vmícháte do ní zakysanou smetanu. Necháte zchladnout a ztuhnout.
Čokoládové cupcaky s ganache , Foto: kuchařka Čokoláda
Čokoláda
Kirsten Tibballs
Pro všechny, kdo mají rádi čokoládu, jsou tu sladké, netradiční recepty, klasické i současné. Kirsten Tibballs, šéfkuchaři přezdívaná "australská královna čokolády", provozuje školu pro domácí kuchaře, kteří chtějí ovládnout jemné umění čokolády a cukrářství. Její dlouholeté zkušenosti učitelky jí umožnily shromáždit tuto úžasnou sbírku receptů pro všechny, kteří si rádi dají něco sladkého na zub a kteří chtějí ohromit své přátele a rodinu pečlivě připravenými pokrmy z čokolády. Čokoláda je vždy hlavní ingredience každého receptu.
Recepty jsou rozdělené do tří kategorií: lehké, středně těžké a obtížné. Kirsten pečlivě krok za krokem popisuje celou přípravu a doprovází ji mnoha fotografiemi, takže budete mít dokonalý přehled o celé přípravě. Čokoládové brownies, sušenky s kokosem či malinami, čokoládové koláče, karamelová nebo čokoládová pěna, čokoládový crème brûlée, mléčné čokoládové medové pralinky... To je čokoláda! Svůdná, nádherná, nejlepší!
Vydalo nakladatelství Omega.