Jablíčka na listovém těstě – voňavý dezert, který okouzlí vzhledem i jednoduchostí přípravy

Moje hodnocení
0x

Sladká jablka dušená ve víně a voňavém koření, pečená na křupavém listovém těstě, jsou podzimní klasikou, která nikdy nezklame. Tento recept spojuje jemnost ovoce s máslovou křehkostí těsta a vytváří efektní dezert, který zvládnete připravit za chvilku. Ideální k odpolední kávě, na slavnostní stůl nebo jen tak, když dostanete chuť na něco dobrého.

8 porcí
60 minut

Suroviny

Postup přípravy

  1. Oloupejte jablka a vložte je do většího rendlíku. Zalijte je vínem a pomerančovou šťávou, přidejte cukr, kůru a koření. Směs přiveďte k varu a vařte asi 15 minut doměkka. Jablka poté opatrně vyjměte, nechte mírně vychladnout, přepulte je, vyjměte jádřinec a nožem na povrchu vytvořte tenké zářezy.

  2. Rozložte listové těsto na plech vyložený pečicím papírem, propíchejte ho vidličkou a potřete rozšlehaným vejcem. Na těsto položte jablka řeznou stranou dolů a kolem nich těsto vykrojte tak, aby zůstal 1,5 cm okraj. V horní části těsta vyřežte malé lístečky.

  3. Potřete jablka rozpuštěným máslem a pečte v troubě vyhřáté na 190 °C asi 20 minut dozlatova. Před podáváním je můžete zlehka pocukrovat.

PRIMA TIPY

  • Pokud chcete dezert ještě slavnostnější, přidejte k jablkům při vaření kousek vanilkového lusku nebo kapku rumu.

  • Jablíčka chutnají skvěle i s kopečkem vanilkové zmrzliny nebo šlehačkou.

Vyzkoušejte také jednoduchý jablečný koláč s vanilkou podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE: Šťavnatý jablečný koláč s vůní vanilky

Inspirujte se dalšími recepty na jablečné moučníky a dezerty

Jablka jsou nejoblíbenější ovoce, které má v českých zemích dlouhou tradici. Jsou zásobárnou zdraví, ale také chuti, a také velmi univerzální surovinou v kuchyni, kterou lze použít do sladkých i slaných pokrmů, chutnají skvěle syrová, ale i tepelně upravená. A absolutní hvězdou se stávají v klasických i netradičních sladkých moučnících.

Tarte Tatin | Šťavnatý jablečný koláč s vanilkou | Nepečený jablečný dort s pudinkem a piškoty | Jablečný štrúdl s ořechy a rozinkami | Jablečná přesnídávka | Hraběnčiny řezy s jablky a vlašskými ořechy | Žemlovka s jablky, tvarohem a sněhem

Zdroj receptu

Klára Michalová

šéfredaktorka FTV Prima , Prima FRESH Klára Michalová

Přečtěte si také

Recepty

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů