Suroviny
- jablka 4 ks
- červené víno 400 ml
- pomerančová šťáva 200 ml
- cukr krupice 100 g
- citronová kůra 1 lžička
- celá skořice 1 svitek
- badyán 1 hvězdička
- hřebíček 3 ks
- listové těsto (rozválené) 1 balení
- vejce 1 ks
- máslo (na potření)
- moučkový cukr (na posypání)
Postup přípravy
Oloupejte jablka a vložte je do většího rendlíku. Zalijte je vínem a pomerančovou šťávou, přidejte cukr, kůru a koření. Směs přiveďte k varu a vařte asi 15 minut doměkka. Jablka poté opatrně vyjměte, nechte mírně vychladnout, přepulte je, vyjměte jádřinec a nožem na povrchu vytvořte tenké zářezy.
Rozložte listové těsto na plech vyložený pečicím papírem, propíchejte ho vidličkou a potřete rozšlehaným vejcem. Na těsto položte jablka řeznou stranou dolů a kolem nich těsto vykrojte tak, aby zůstal 1,5 cm okraj. V horní části těsta vyřežte malé lístečky.
Potřete jablka rozpuštěným máslem a pečte v troubě vyhřáté na 190 °C asi 20 minut dozlatova. Před podáváním je můžete zlehka pocukrovat.
PRIMA TIPY
Pokud chcete dezert ještě slavnostnější, přidejte k jablkům při vaření kousek vanilkového lusku nebo kapku rumu.
Jablíčka chutnají skvěle i s kopečkem vanilkové zmrzliny nebo šlehačkou.

Jablíčka pečená na listovém těstě Zdroj: Kulinární studio BAUER MEDIA CZ / Imagefood BM / Profimedia
Vyzkoušejte také jednoduchý jablečný koláč s vanilkou podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Šťavnatý jablečný koláč s vůní vanilky

Inspirujte se dalšími recepty na jablečné moučníky a dezerty
Jablka jsou nejoblíbenější ovoce, které má v českých zemích dlouhou tradici. Jsou zásobárnou zdraví, ale také chuti, a také velmi univerzální surovinou v kuchyni, kterou lze použít do sladkých i slaných pokrmů, chutnají skvěle syrová, ale i tepelně upravená. A absolutní hvězdou se stávají v klasických i netradičních sladkých moučnících.
Tarte Tatin | Šťavnatý jablečný koláč s vanilkou | Nepečený jablečný dort s pudinkem a piškoty | Jablečný štrúdl s ořechy a rozinkami | Jablečná přesnídávka | Hraběnčiny řezy s jablky a vlašskými ořechy | Žemlovka s jablky, tvarohem a sněhem