Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Recepty
  • Články
  • TV Program
  • Restaurace
  • Časopis
  • Recepty z TV
  • Speciál: Chřest
  • Sledujte prima+
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Nákupy
KOKO ve varu
  • Témata
    • Recepty
    • Články
    • TV Program
    • Restaurace
    • Časopis
    • Recepty z TV
    • Speciál: Chřest
    • Sledujte prima+
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Videorecepty
    • Teď vaří šéf!
    • Česko na talíři
    • Karolína, domácí kuchařka
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima ZOOM
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Nákupy
KOKO ve varu

Nejlepší recept na boloňské špagety krok za krokem

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Jednoduchá dýňová polévka

Houbový guláš: nejlepší recept z lesních hub

Novinky
Markéta Princová

Hit týdne

Další hity

Boloňské špagety

Boloňské špagety
Mramorová hrníčková bábovka
Čočková polévka
Populární
Hanácký salát z červeného zelí podle Máma peče doma
Zamotaný koláč z listového těsta s nivou a vlašskými ořechy
Králík na paprice se špeclemi podle Besky
Retro street food ze sousedního Polska. Vyzkoušejte zapiekanku!
Bramborové gnocchi se zeleninou z jednoho plechu

Fazole potřebují správnou tepelnou přípravu. V syrovém stavu způsobí těžkou otravu

Syrové fazole

Syrové fazole Zdroj: istock.com

  • Zavřít

Syrové fazole Zdroj: istock.com

Luštěniny by nám rozhodně neměly chybět v běžném jídelníčku. Jsou bohaté na bílkoviny, minerály a na dlouho zasytí. Mnohé z nich jsou však za syrova nepoživatelné a je u nich velmi důležitá správná tepelná příprava. Fazole obsahují jedovaté lektiny, které představují pro lidský organismus velké riziko. Proto je u nich a některých dalších luštěnin důležitá správná příprava.

Fazole jsou velmi oblíbené při zdravém stravování. Existuje nespočet druhů a připravit se dají na různé způsoby. Za syrova však obsahují přirozeně se vyskytující toxické látky zvané lektiny. Jedná se o tepelně odolné glykoproteiny široce rozšířené v luštěninách a některých olejnatých semenech.

Nedostatečně tepelně upravené fazole

Jedovaté jsou i jejich lusky a další části rostlin. Na konci roku 2017 bylo asi 100 studentů a zaměstnanců hospitalizováno po konzumaci nedostatečně tepelně upravených fazolí ve školní jídelně v pevninské Číně.

Polévky

Krémová rajčatová polévka s fazolemi

2
Luštěniny

Jednoduchý recept na kovbojské fazole s mletým masem

1
Polévky

Fabada asturiana – španělská fazolová polévka

3
Recepty

Řecké fazolové krokety se zeleninou

4
Recepty

Dušené batáty s fazolemi, rajčaty a fetou podle Jamieho Olivera

11
Recepty

Portobello steak s fazolovým ragú a pažitkovým pestem

7
Recepty

Čerstvé klobásky s broccolini a fazolemi borlotti

9
Recepty

Ribollita – toskánský zeleninový kotlík s fazolemi a chlebem

14
Recepty

Pasta e fagioli – tradiční italský kotlík těstovin s fazolemi

10
Recepty

Kotlíkový fazolový guláš s hovězím masem, rajčaty a bramborami

23

Jak správně vařit fazole

V nejvyšší koncentraci se lektiny nacházejí v červených a bílých fazolích, v menším množství v různých odrůdách zelených fazolí a také v cizrně. Před konzumací se luštěniny namáčejí na několik hodin do vody, často přes noc. Tento proces pak zkracuje následné vaření. Fazole je potřeba poté z vody vyjmout a nasypat je do hrnce s čerstvou vodou. Vaření trvá různě dlouho, nicméně by se nikdy neměly vařit méně jak 10 minut ve vroucí vodě s teplotou 100 °C.

Příznaky otravy

Akutní otrava syrovými fazolemi zahrnuje zvracení, průjem a bolesti břicha. U malých dětí a oslabených jedinců může mít konzumace dokonce fatální následky. Nedávejte proto nikdy malým dětem fazole na hraní. Pokud dítě syrovou fazoli spolkne, okamžitě vyhledejte lékaře. Fazole také způsobují nadýmání, tento příznak je však v pořádku a za chvíli sám odezní.

Zdroj: cfs.gov, nzip

Výběr nejlepších receptů pro milovníky fazolí

Autor článku

Markéta Princová

Všechny články autora

redaktorka FTV Prima

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background
Vstoupit do diskuze
Sdílejte článek
Štítky fazole otrava jídlem luštěniny

Návrhy pro vás

Těstoviny

Rychlá večeře: Špagety se zeleným chřestem, slaninou a česnekem

Recepty

Mléčná rýže s mascarpone a karamelizovanými hruškami

Polévky
7

Mléčná polévka s fazolovými lusky a koprem podle Pava Berkyho a jeho maminky

Recepty

Slané tyčinky z tvarohu v bezlepkové i klasické verzi

Grilování
9

Na grilu: Cuketové braciole s pikantním salámem, sýrem provolone a šalvějí

Maso

Nedělní oběd: Sváteční francouzské kuře na víně podle Kitchenette

Sladké

Tvarohové knedlíčky s marcipánem a jahodovou kahudou podle receptu ze Zájezdního hostince U Jiskrů

Snídaně

Melounová smoothie bowl


Přečtěte si také

Novinky

Už tento pátek a sobotu zavítá Prima FRESH festival do Pardubic! Nepropásněte svátek skvělého jídla a dobré zábavy

Těstoviny

Rychlá večeře: Špagety se zeleným chřestem, slaninou a česnekem

Novinky

Novinky na trhu: marakujové pivo, limitovaná edice vína nebo meruňkový koktejl

Jak na to - Tipy a triky v kuchyni

Máslové prkénko je nový trend, který oživí každý večírek i rande ve dvou

Jak na to - Tipy a triky v kuchyni

Jak zpracovat a uchovat šťavnaté jahody? Máme pro vás 3 tipy

Recepty

Mléčná rýže s mascarpone a karamelizovanými hruškami

Polévky

Mléčná polévka s fazolovými lusky a koprem podle Pava Berkyho a jeho maminky

Novinky

Zákulisí restaurací typu all you can eat: Strategie a triky majitelů pro úspěch a zisk

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Těstoviny

Rychlá večeře: Špagety se zeleným chřestem, slaninou a česnekem

Těstoviny

Assassin’s Spaghetti – Zabijácké špagety podle Pasta Queen

Těstoviny

Jarní tarhoňa s brynzou, slaninou a pestem z medvědího česneku

Sladké

Tvarohové knedlíčky s marcipánem a jahodovou kahudou podle receptu ze Zájezdního hostince U Jiskrů

Snídaně

Melounová smoothie bowl

Recepty

Nepečený tvarohový dort s jahodami a želatinou

Maso

Nedělní oběd: Sváteční francouzské kuře na víně podle Kitchenette

Maso

Rychlá večeře: Kuřecí prsa plněná špenátem se smetanovým sýrem

Grilování
6

Americký hot dog s ciderovou cibulí a čedarovou omáčkou podle pipMastera

Těstoviny

Rychlá večeře: Špagety se zeleným chřestem, slaninou a česnekem

Polévky
7

Mléčná polévka s fazolovými lusky a koprem podle Pava Berkyho a jeho maminky

Grilování
9

Na grilu: Cuketové braciole s pikantním salámem, sýrem provolone a šalvějí

Gastro akce a food festivaly

Michelinské umění a barman světové třídy v The Monkey Bar Prague

Recepty

Kořeněný pečený čaj s rozmarýnem

Nápoje

Horký vánoční punč z červeného vína a rumu s brusinkami

Ryby a mořské plody

KOKO ve varu: Slávky na bílém víně

Recepty

Fenyklovo-sardinková šakšuka s kuskusem z jedné pánve podle Jamieho Olivera

Polévky

Rychlá večeře: Curry ramen s krevetami a rýžovými nudlemi

Polévky
7

Mléčná polévka s fazolovými lusky a koprem podle Pava Berkyho a jeho maminky

Polévky
4

Krém z medvědího česneku s bylinkovými krutony a petrželovým olejem

Polévky

Jemné a nadýchané krupicové nočky do polévky

Recepty

Slané tyčinky z tvarohu v bezlepkové i klasické verzi

Předkrmy a chuťovky

Domácí žitné krekry – ideální chuťovka k pomazánkám, dipům či pečené zelenině

Snídaně
6

Domácí bulka s bylinkovým máslem, pečenou slaninou, vejcem, rajčetem a mladým špenátem

Vegetariánské

Bez masa: Bramborové gnocchi se špenátem podle Kardamommy

Zelenina

Příloha z duhového mangoldu s křupavým česnekem podle Yotama Ottolenghiho

Saláty

Chřestový salát s novými bramborami, čočkou a máslovou zálivkou

Sladké

Tvarohové knedlíčky s marcipánem a jahodovou kahudou podle receptu ze Zájezdního hostince U Jiskrů

Recepty

Nepečený tvarohový dort s jahodami a želatinou

Sladké

Neodolatelné jahodové knedlíky se zakysanou smetanou a sypané tvarohem

Saláty

Chřestový salát s novými bramborami, čočkou a máslovou zálivkou

Recepty

Jarní bramborový salát se zeleným chřestem a ředkvičkami

Saláty

Svěží luštěninový salát se zeleným chřestem a estragonem

Vegetariánské

Bez masa: Bramborové gnocchi se špenátem podle Kardamommy

Grilování
6

Americký hot dog s ciderovou cibulí a čedarovou omáčkou podle pipMastera

Maso

Arroz de pato – tradiční portugalský recept na pečenou rýži s kachnou

prima-cnn-news

Zahájili Ukrajinci protiofenzivu? Kyjev útočí, ale mlčí. Moskva může odvádět pozornost Vláda rozhodla o důchodech pozdě kvůli volbě prezidenta. Měla strach, řekla Nerudová Rusové ukázali záběry, na nichž ničí tanky Leopard. Jsou to kombajny, smějí se jim bloggeři

prima-zeny

Marie Růžičková o Vladimírovi: Už není takový bouřlivák. Prozradila, co dostal k šedesátce Dcera Dvořáka a Munzarové měla konzervatoř zakázanou. K herectví stejně sklouzla Tajemný Stanislav Majer je mužem několika tváří: Hraní mě vytáhlo z osobních krizí

prima-zoom

Kolik lidí už zabily protržené přehrady? Křišťálové lebky nemají s Mayi a mimozemšťany nic společného. Vědci odhalili jejich mladost Laserová zbraň Američanů prokazuje svou sílu. Podívejte se, jak usmaží drony i výbušniny

prima-fresh

Už tento pátek a sobotu zavítá Prima FRESH festival do Pardubic! Nepropásněte svátek skvělého jídla a dobré zábavy Rychlá večeře: Špagety se zeleným chřestem, slaninou a česnekem Novinky na trhu: marakujové pivo, limitovaná edice vína nebo meruňkový koktejl

prima-cool

5 nejlepších hororových krimi Kapitán Amerika 4: První fotka z placu ukazuje největší hvězdu filmu Rasismus při natáčení Ztracených: Tvůrci seriálové klasiky reagují na nově odhalené urážky a vyhazov

playboy

V červnovém čísle časopisu Playboy se můžete těšit... a mnoho dalšího! Muži s vousy jsou lepší partneři, tvrdí studie. Proč se ženám líbí zarostlí chlapi? Zlatan nebyl jen geniálním fotbalistou. Zazářit mohl i v mnohem drsnějším sportu

lajk

Datel si našel dalšího soupeře do Clash of the Stars! Zadluženému youtuberovi se nelíbí rivalovy dluhy Sexy učitelka si založila OnlyFans. Teď flirtuje se svými žáky i jejich tatínky TEST: Optická hádanka, kterou vyluští jen 12 % z vás. Najdete na obrázku 6 rozdílů?

prima-living

Čapí samičky v Chýnově pečují o dvě mláďata. Která je biologickou matkou, neřeší V červnu tvarujeme živé ploty. Rozdíl mezi jehličnany a listnáči Pěstování na balkoně pro začátečníky. Co pěstovat a nezklamat se?

Populární témata

Nejlepší filmy 2022 Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby Mafia Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Partička Svařené víno MS v hokeji 2023 Tatarák podle Pohlreicha Filmy od Marvelu Aloe vera Program a výsledky MS v hokeji Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Tabulky a skupiny MS v hokeji

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nastavení soukromí
App Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.