Suroviny
- grapefruit (růžový) 2 ks
- med 4 lžíce
- citronová šťáva 4 lžičky
- mletá skořice 1 lžička
- mletý zázvor 1/2 lžičky
- muškátový oříšek 1 špetka
- mandlové plátky 80 g
Tento dezert pochází z amerických kuchyní 50. let, kde se grepy běžně zapékaly s medem nebo třtinovým cukrem jako elegantní snídaňové jídlo. Postupem času se rozšířil i do Evropy, kde si získal oblibu díky své jednoduchosti a možnosti obměn. Výborně chutná i s přidáním vanilky nebo několika kapek rumu.
Postup přípravy
Rozkrojte grepy na poloviny a zespodu je mírně seřízněte, aby stabilně stály na pekáči.
V misce smíchejte med s citronovou šťávou, skořicí, mletým zázvorem a špetkou muškátového oříšku.
Potřete povrch grepů připravenou směsí a posypte je plátky mandlí.
Vložte do předehřáté trouby a pečte při 180 °C asi 20 minut, dokud grepy lehce nezkaramelizují.
Ihned podávejte, případně ještě zakápněte trochou medu pro větší sladkost.
PRIMA TIPY:
Nahraďte mandle kešu ořechy nebo pistáciemi.
V létě podávejte s kopečkem jogurtu nebo zmrzliny pro osvěžující kontrast.
Místo grepu vyzkoušejte i pomeranče – jsou sladší a příjemně karamelizují.
Vyzkoušejte také efektní granitu z růžových grapefruitů podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Granita z růžového grapefruitu podle Zdeňka Pohlreicha