Suroviny
- červená řepa (uvařená) 250 g
- vejce 3 ks
- rostlinný olej 100 g
- kefír 150 g
- cukr krupice 180 g
- hladká pšeničná mouka 180 g
- holandské kakao 50 g
- sůl 1 špetka
- jedlá soda 1/4 lžičky
- kypřicí prášek do pečiva 8 g
- čokoláda (vysokoprocentní) 100 g
- košíčky (na muffiny) K pečení:
Postup přípravy:
-
Všechny ingredience z lednice musí mít pokojovou teplotu. Alespoň 1 hodinu před přípravou je vyndejte z lednice.
-
Troubu předehřejte na 180 °C – dolní i horní ohřev s horkovzduchem. Naspod trouby dejte mističku s vodou, ať se vytvoří pára.
-
Řepu rozmixujte spolu s vejci a olejem. Poté přidejte i cukr a kefír a důkladně promíchejte.
-
Do větší mísy prosejte mouku, kakao, přidejte sůl, jedlou sodu a kypřicí prášek.
-
Nyní přidejte do mísy s moukou i tekutou směs a vše důkladně promíchejte, aby vzniklo krásné tekuté těsto.
-
Nakonec do těsta přidejte na kousky nasekanou čokoládu (1/4 nechte na posypání muffinů).
-
Formu na muffiny vyložte košíčky a do nich opatrně pomocí naběračky či lžíce přendejte těsto. Vrch každého muffinu posypejte čokoládou a dejte péct na 20 minut.
-
Po upečení nechte vychladnout v otevřené troubě.
Extra vláčné čokoládové muffiny s červenou řepou Zdroj: Kateřina Jašková
Další recepty na chutné muffiny najdete na webu:
Kompletní recept najdete ZDE