Suroviny
- křen 300 g
- voda (převařená, vychladlá) 200 ml
- sůl 1 lžička
- ocet 1 lžíce
- slunečnicový olej 1 lžíce
- cukr krupice 1 lžíce
Postup přípravy
- Křen oloupejte a nakrájejte na menší kousky. Vložte do mixéru.
- Přidejte převařenou vodu, olej, ocet, sůl a cukr a vše rozmixujte na hrubou pastu.
- Přesuňte do čistých sklenic, zavíčkujte a uchovávejte v lednici.
Křen je jedna z typicky českých surovin, které mají v naší kuchyni nezastupitelné místo. Perfektně se hodí jako příloha k tučným masům a uzeninám, můžete z něj uvařit skvělou křenovou omáčku, křenem dochutíte nakrouhané zelí nebo červenou řepu a skvělý je i v pomazánkách nebo jako součást šunkových rolek. Domácí krenex můžete v receptech využívat obdobně jako čerstvě nastrouhaný křen.
Vyzkoušejte křenové bramboráky plněné tvarůžky podle návodného videoreceptu s Karolínou Kamberskou
Kompletní recept najdete ZDE: Křenové bramboráčky plněné syrečkem