Suroviny
- brokolice (divoká ) 1 kg
- lasagne cca 11 plátků
- kuřecí prsa 600 g
- cibule (velká ) 1 ks
- česnek 3–4 stroužky
- máslo 50 g
- hladká mouka 1 vrchovatá lžíce
- mléko 750 ml
- mozzarella (di bufala) 1 balení
- olivový olej 1 lžíce
- bílé víno (suché ) 50 ml
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Nejprve nakrájejte kuřecí maso na kousky.
- Na drobné kostičky nakrájejte cibulku, kterou orestujte v pánvi na rozpáleném oleji dozlatova.
- Zaprašte moukou a pomalu míchejte, poté zalijte mlékem a směs důkladně rozmíchejte metličkou. Poté přidejte trochu bílého vína a dochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem. Stáhněte hrnec z ohně.
- V pánvi rozpalte olej, přihoďte pár větviček čerstvých bylinek a přidejte lehce osolené a opepřené kuře.
- Opečte ho dozlatova, mezitím opláchněte ve vodě divokou brokolici, která pro nás není až tak tradiční, ale chutí je podobná špenátu s nádechem brokolice.
- Na dno pekáče naneste první vrstvu bešamelové omáčky, na ni naklaďte první vrstvu čerstvých lasagní.
- Navrch rozložte kuřecí maso, znovu přelijte bešamelem a pokračujte divokou brokolicí. A tento postup opakujte třikrát.
- Poslední horní vrstvu poklaďte buvolí mozzarellou, která je další typicky italskou surovinou.
- Lasagne vložte do předem předehřáté trouby na 165 stupňů a pečte 30 minut, až budou lasagne upečené dozlatova.
PRIMA TIP: Během svého nákupu se při výběru potravin zaměřte na jejich původ v zemích Evropské unie. Ideální je, pokud se veškerá zemědělská produkce může spotřebovat do pár desítek nebo maximálně stovek kilometrů od místa výroby. Jakékoliv převážení na velké vzdálenosti navíc významně ovlivňuje čerstvost všech zemědělských a potravinářských produktů.
Více informací na: www.zrozeno.eu